Calinka píše:Ja práve tiež uvažujem o látkových plienkach. Pri synovi som používala len pampersky, ale Zuzka z nich má hrozne zaparený zadoček, ani žiadne maste nepomáhajú. Tak som sa práve na dnes dohodla s kamarátkou, ktorá používa látkové, že k nej pôjdem "na školenie"
. Lebo ako som sa dozvedela, tak teraz sa už vyrábajú látkové plienky na spôsob jednorázových, len sa nevyhadzujú, ale perú. Neviem si to moc predstaviť v reále a ani netuším, aké by som mala kúpiť, tak sa idem popýtať a potom uvidím
. Kúpim, odskúšam a potom dám vedieť, či to pomohlo.
Calinka píše:Kamarátka mi na začiatok požičala 3 plienky na skúšku a hneď pomohli. Tak som si doobjednala ďalšie. Ale kúpila som už použité (za cca 4,- €), lebo nové sú strašne drahé. Aj tak ma to aj s vrchnými nohavičkami vyšlo na cca 70,- €. Ale keď si zoberiem, že balík pampersiek stojí 20-30 €, tak sa mi to celkom vyplatí. Táto jedna veľkosť by mi mala vydržať na vyše pol roka. Potom budem musieť kúpiť väčšie a tie už by mali vydržať až do prechodu na nočník. Je to síce trochu pracnejšie a musím každý druhý deň prať plienky, ale v automatickej pračke to nie je taký problém. Je to aj väčší "balík" na zadočku, tak niektoré veci neoblečieme, musím jej obliekať o číslo väčšie. Ale za ten zdravý zadoček mi to stojí, lebo fakt už žiadne maste nezaberali.
Calinka píše:Hanina - ako, prosím ťa, perieš tie plienky? Keď som ich kúpila boli krásne čisté (a to som kupovala použité) a ja ich mám fľakaté.
Starší syn mi tiež vždy asistuje, keď vešiam prádlo, asi to tie deti nejak fascinuje. Aj keď teda on mi chce pomáhať so všetkým - hlavne s umývaním riadu, vysávaním, utieraním prachu...
.
TRZ04 - nekupovala som tie AIO, prišlo mi praktickejšie kúpiť tie, čo sa do nich dáva vložka a na ne ešte nepremokavé nohavičky. Lebo tie vrchné nohavičky sa nemusia meniť stále, vymení sa len plienka s vložkou, prípadne, ak je len trochu pocikané, stačí vymeniť len vložku. Namiesto vložky sa dajú použiť aj poskladané klasické štvorcové plienky, ale to už začína zadoček naberať astronomické rozmery- skúšala som. A aj štvorcová plienka neodvázda tak dobre vlhkosť. Tie vložky (aj plienky) sú robené z materiálov, ktoré odvedú vlhkosť a na povrchu ostávajú relatívne suché. Ja som si ešte dokúpila aj také tenké flísové vložky, ktoré dám ešte na plienkovú vložku, lebo som zistila, že ten flís ostáva skoro úplne suchý.
TRZ04 píše:http://www.emimino.cz/diskuse/plenky/
Calinka:
Zkus kouknout sem, jestli neznáš. Najdi si tam téma o látkujících maminkách, případně pročti, co tě zajímá. Já tam hledám o plenkách pořád něco, abych byla připravená![]()
Já jsem si zatím koupila startovací sadu k vyzkoušení od té firmy Bambino Mio - mám jedny svrchní kalhotky, 3 vícevrstevné plenky, nějaké separačky a vzorek prášku na praní.
Já prostě ty starý plíny musím nějak využít, když už je mám. Třeba nám to balení do nich bude vyhovovat. Případně jsem uvažovala, že z nich našiju ty vícevrstevné. Že bych dávala kalhotky, na to čtvercovku (asi poskládanou do novorozeneckého skladu), na to vícevrstevnou a na to separačku. Pokud by to nestačilo, uvažuji i o těch flísových vkládačkách. Holky na těch diskuzích je i šijí samy doma. Flís chválí hodně, pak to někdo šije i ze starých ručníků.
No, nejradši bych byla, když to vymyslím, že bych to mohla hned vyzkoušetTakhle jsem si něco vymyslela a musím čekat do léta, než to vyzkouším...A pak budu řešit za pochodu případné nedostatky
![]()
Na ty skvrny na plenkách tam holky psaly, že nejhorší vyhodí do WC, pak to osprchují do vany, přetřou tím žlučovým mýdlem, trochu vymáchají, vyždímou a hodí to kýble, kde skladují plenky do vyprání v pračce. Nevím, jestli to pak nesmrdí, snad ne, když to tak praktikují?
TRZ04 píše:No jo, jenže já jich mám fakt balík. Tak by mi bylo líto jich nepoužít. Je mi jasný, že na pusinku nebo na podložení se vyžijí, ale na to balení bych je ráda používala taky. Jen mám problém s orientací se v tom všem...moc termínů a žádný jasný návod. Mám ráda vše naplánované a jasné, abych měla přehled. A tady si to každá mamka skládá jak chce...jak se v tom má začátečník vyznat.
Hani, to jsem taky slyšela o tom tea tree. A zkoušela jsi to? Funguje to? A jaký typ plenek jsi dávala ty?
TRZ04 píše:Calinka: Jak dopadlo školení o látkových plenkách? Dáváš látku nebo jste nějak pořešili ty papírovky?
Gabina: Tak jak jsi na tom? Já jsem teď 18 + 3 a už začínám cítit kotrmelce v břichu. Obzvláště k večeru a po sladkém. Rukou to ještě cítit nejde, ale v sobě to cítím dost reálně. Přemety, jak hrom...jestli to bude atlet, tak rozhodně ne po rodičích
TRZ04 píše:Hani:
To je tak všechno, co chápu . poskládat vícevrstevnou na kluka a na holku a poskládat čtverec na novoskladTy svrchní kalhotky (PUL) máš taky Bambino Mio? Na foru o plínách na ně holky dost nedávají, tak by mě zajímala tvoje zkušenost. Doufám, že pozitivní, když už je mám doma
![]()
Já právě myslela, že bych dávala ten novosklad ze starý plíny, na to obdélník (buď poskládám taky starou na délku nebo tu vícevrstevnou) a dám to do kalhotek PUL. Teď by mě právě zajímalo, jestli s tím má někdo zkušenost, jestli to něco pochytí. Nemám představu, jak často takový mimčo čůrá a jak často se přebaluje. Chápu, že jsou rozdíly dle mimina i dle věku. Vím, že se přebaluje kolem kojení, ale ty plátěný plíny se přebalují asi častěji, ne? Když se kojí třeba po 3 hodinách...? Mám pocit, že potřebuju nějaký info do začátku, "jak s plínama na novoše" a pak už si to nějak přizpůsobím... ale na ten začátek bych měla ráda představu. A v té diskuzi o plínách na mě nějak kašlou a nikdo mi neodpovídá.
Gabina píše:TRZ04 píše:Calinka: Jak dopadlo školení o látkových plenkách? Dáváš látku nebo jste nějak pořešili ty papírovky?
Gabina: Tak jak jsi na tom? Já jsem teď 18 + 3 a už začínám cítit kotrmelce v břichu. Obzvláště k večeru a po sladkém. Rukou to ještě cítit nejde, ale v sobě to cítím dost reálně. Přemety, jak hrom...jestli to bude atlet, tak rozhodně ne po rodičích
tak mi mame dnes 20+3 ale bola som cez obed na sone a podla merani sme 21+2. Kopance zatial citim zriedka, ja som asi menej citliva alebo co
Inak cele mimco popozeral pomeral a sme vcelku ok, aj nam dnes pekne ukazalo co to bude. Reakcia doktora
To je ale výbava, no ale ste pozrem tadeto ci to nahodou nieje pupočník.... no nieje
Takze ideme nakupovat do modra
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků