Dotaz na pedagožky :-)

Volný pokec na libovolné téma

Dotaz na pedagožky :-)

Příspěvekod Anisalah » čtv 11. říj 2012 8:31:01

Jestli je tu mezi vámi nějaká pedagožka, moc prosím o radu. Poradila byste mi někdo prosím, jak vypadá projektový den ve škole?
Já jsem dělala různé projetové týdny do mateřských školek (a i realizovala), ale nevím jak to vypadá na základce. Nebo si spíš tu organizace neumím představit.

moc děkuju
Anisalah

Re: Dotaz na pedagožky :-)

Příspěvekod Sigel » čtv 11. říj 2012 8:40:11

Pedagog nejsem, studuju poradenství ve vzdělávání, ale z teorie vím, že projektové dny si každá škola pořádá dost specificky a výběr témat je víc než široký, způsob provedení jakbysmet. Zkus to nějak přiblížit, na jaké to má být téma, apod. Pedagogům tady na fóru to určitě usnadní Ti poradit.
Když jsem chodila na základku, mívali jsme různé projekty, někdy na týden, někdy na 3 dny, někdy třeba jen několik vyučovacích hodin, podle rozsahu tématu a plánovaných aktivit (divadýlko podle židovské pohádky bylo kratší, než výroba historických kostýmů na téma pravěk (ty dopadly fakt hrozně, ale celý týden jsme se skvěle bavili)). Někdy měla celá škola jednotné téma, kterého se účastnili všichni, někdy se vybralo zastřešující téma (např. historie) a několik podtémat (historická móda, historické tance, historická etiketa...), žactvo se následně rozdělilo do skupin (většina si ale vybírala spíš pohodové pedagogy, než téma), týden se na tom dělalo a na závěr jsme si ve školní jídelně navzájem předvedli, co jsme spáchali za obludnosti. Snad Ti to bude aspoň trochu platné...
Pokud se budete na mínusy ve svém životě dívat přes vztyčený prostředníček, budou vypadat jako plusy.
Můj blog: http://sungardenkoralky.blogspot.com/
Pinterest: http://www.pinterest.com/sungardenmk/my-bead-creations/
Sigel
Borkyně měsíce ||||

Úroveň: Věčný student

Příspěvekod Anisalah » čtv 11. říj 2012 9:11:11

děkuju za odpověď. No téma zní pouze projektový den. Téma je na nás. Koukala na internet a nastal zmatek, že pod pojmem projektový den je mnoho různých podob. Někde jse celoškolní, někde se týká jen třídy. Někde to jsou prostě jenom aktivity pro žáky laděné na jedno téma a někde to je, že žáci vytvoří nějaký projekt a pak ho musí prezentovat.
Mysleli jsme si na první třídu ZŠ (příjde nám ještě taková podobná jako nejstarší třída MŠ). A tam si nedovedu představit, že jim dám na dvě hodiny úkol a pak ho budou prezentovat. Že by bylo potřeba spíš více aktivit, které budou kratší, páč dětičky v první třídě jsou taky trochu naštíru s udržením pozornosti.
Anisalah

Příspěvekod haany » čtv 11. říj 2012 9:31:51

Rozhodne by som prvacikom nedavala aktivitu, ktora by trvala dlhsie ako 15 minut. Myslim, ze dlhsie sa na jednu vec sustredit nedokazu. A pre nich rozhodne najma pohybove. Neviem, studujem ucitelstvo druheho stupna, dejepis a slovencinu :mrgreen: Ale urcite by som projektove vyucovanie rozplanovala na viac dni.
haany
Borkyně měsíce |

Úroveň: Postupne sa rozhliadajúci začiatočník.

Příspěvekod Ťupka » čtv 11. říj 2012 19:27:00

Anisalah, není mi jasné, o co ti přesně jde. Ty máš něco připravit? Pro prvňáky není projektový den, u nich se dělá pouze projektové vyučování -t.j. učitel s nimi probírá nějaké téma (třeba podzim) z různých úhlů a v různých předmětech (co dělají kytičky, co dělají zvířátka...). Podívej se na Metodický portál - www.rvp.cz - myslím, že tam něco najdeš.
Ťupka
Borkyně měsíce ||

Zpět na Pokec