Tvůrčí krize

Volný pokec na libovolné téma

Re: Tvůrčí krize

Příspěvekod Makuš » stř 23. zář 2009 21:28:11

setapouch píše:
jilinka píše:Mám ji taky, ale spíš je způsobená asi nedostatkem času, poslední týdny byly hodně nabité...
Ale největší problém mám se zakázkama, které mě absolutně nebaví. Rozhodla jsem se, že objednávky už asi vůbec nebudu dělat. Prostě pokud někdo něco chce, co mám, tak dám, případně tomu upravím délku, ale kašlu na objednávky typu: toto by se mi líbilo, ale kdyby to bylo zelený s oranžovýma puntíkama :D

Mluvíš mi z duše, Jilinko...zrovna tu tak sedím nad podobnou zakázkou a říkám si " mám já tohle zapotřebí? nemám..." takže odteďka jedině z hotových, zakázky - bohužel - neberu...do korálků jsem se kdyyyysi pouštěla s tím, že si tím budu vyplňovat volný čas, ne shánět živobytí...tak se toho začnu držet. Stačí ta krize, když korálková múza šmejdí někde v dáli a jednoho nic, ale pranic nenapadá *uraz*

Tohle já taky naprosto nesnáším a proto to taky ani nedělám...vždyť korálky jsou NAŠE tvorba a aby mi někdo nadiktoval - chci něco černo/červenýho na postříbřeným řetízku, když tuto kombinaci já osobně absolutně nesnáším? To opravdu ne. Samozřejmě je něco jiného, když zákaznice řekne, že by potřebovala něco na ples k zeleným šatům. Poslední dobou mi ale také začly lézt na nervy opravy (kvůli nim jsem si dokonce na čas korálky úplně znechutila a nic netvořila). Je jasné, že když není něco v pořádku s novým šperkem (třeba se uvolní kalota při zkoušení apod.) tak ho opravím. Ale pak mi začly chodit věci, které byly poničené nevhodným zacházením (např. se zákaznice koupala s lankem, které pak zčernalo...atd. atd. určitě to znáte) No a když pak mám něco takového opravovat, to mě opravdu štve. Jednak na tom dost prodělám a za druhé, copak byste některá přišla do kamenného obchodu s bižu, že vám to už po roce zčernalo a chcete to opravit? Šperky prodávám za celkem nízké ceny, takže si myslím, že opravy bych přijímat nemusela.
Makuš

Příspěvekod gianelle » ned 12. čer 2011 12:54:00

tak mě ta potvora zase navštívila ... v poslední době šiju hlavně "sprostokomerci" - naprosto nenápadité náuše s rivolkama, trojúhelníčky, brickové kolečka, ani to nefotím ... a když už chci ušít cokoliv většího, tak tahám nápady až z paty a ušiju tři centimetry, pak zjistím že to není ono a "kur*a já to rozstřihám!" - s posledním náhrdelníkem s obšitým donutem jsem se crcala dva dny, ale furt mi to nesedělo. Času je hromada, materiálu relativně dost (no, dochází japonci, ale nejen japoncema živ je člověk), ale nápady se ne a ne dostavit, a to nejen na korálky ... tak jsem se rozhodla vytáhnout tohle téma.
Co vy? Jak často na vás ta potvora leze a jak se jí zbavujete? Nový materiál, pauza od korálkování nebo se třeba "na sílu" pustíte do zakázek?
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II

Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Příspěvekod Beriija » ned 12. čer 2011 14:52:34

Už jí mám asi tak rok... včera jsem akorát po dlooouhé době dodělala zapínání od mušlouna... jeden náramek na pružence a zapínání na vikinský drát s paua mušlí.. a jinak nic.. sednu si ke stolu, koukám na to a nic mě nenapadá.. říkám si, takový krásný korálky.. jenže co s nima :?
Takže jak tu už bylo řečeno, nechávám to vyhnít a mezitím se zbavuju zásob, ze kterejch mě vůůůbec nic nenapadá, a nechám si asi jen fajnovky.. který stejně budou na komerci typu stužkové brože s kamejí a tak.. smutný trochu mi to přijde :(
Beriija

Příspěvekod Sigel » ned 12. čer 2011 15:57:12

Tak teda tvůrčí krize v korálkování mě ještě nepotkala, spíš naopak tvůrčí kalamita. Ani si nápady nestíhám kreslit, většinou trpím hlavně nedostatkem času nebo materiálu, teď zrovna jsem nemocná... Zato na školní zadání mě nikdy nic nenapadalo, to jsem měla krizi pořád (to jsem pak ty věci pracně konstruovala, abych odevzdala aspoň něco, ale to by v korálcích nemělo smysl). Ale v korálkování ne. Navíc materiál sám (hlavně teda kameny) mi vysílá telepatické neverbální pokyny, sám si "řekne", jak má být zpracován. Prostě to vezmu do ruky, chvíli tiše sedím a naráz to vidím. Jen mít čas a patřičnou zásobu rokajlu! Myslím, že naprosto skvělá věc, co se týče inspirace, jsou ta naše měsíční témata. Dělají to tak na různých korálkářských fórech, tak když nesedne téma tady, tak si vyhledat jiné...
Pokud se budete na mínusy ve svém životě dívat přes vztyčený prostředníček, budou vypadat jako plusy.
Můj blog: http://sungardenkoralky.blogspot.com/
Pinterest: http://www.pinterest.com/sungardenmk/my-bead-creations/
Sigel
Borkyně měsíce ||||

Úroveň: Věčný student

Příspěvekod Kerolajna » ned 12. čer 2011 17:38:53

A já to zrovna mám úplně naopak! Mám takovejch nápadů, že bych s nima mohla vodu zastavovat (obrazně řečeno, ehm *rofl1* ) a už asi tak měsíc nemám kvůli škole vůbec na nic čas a ještě minimálně do 23. června mít nebudu. Připomeňte mi někdo, proč jsem na tu vejšku vůbec lezla, grrrr.
Ale předpokládám, že v momentě, kdy budu mít času na korálkování hromadu, se budu s tupým výrazem v obličeji naprázdno hrabat v rokajlu a nebude z toho taky nic. :lol:
Kerolajna

Úroveň: Středně pokročilá, konstruktivní kritika vítána :)

Příspěvekod Trdluša » ned 12. čer 2011 19:31:40

*rofl1* :D :D To znám, normálně korálkuju v noci, protože v práci to jaksi nejde, jsem tedy schopná usnout i s jehlou v ruce a když mám dovolenou a řeknu si, kolik budu mít času a budu moct v klidu tvořit, tak blik nic *rofl1*
„Voda je mokrá, nebe modrý a ženský mají tajnosti...”
Trdluša
Stálý člen fóra

Úroveň: začátečník, prosím o kritiku, někdy totální břídil :-)

Příspěvekod renda » ned 12. čer 2011 19:39:08

Taky se teď v korálkách jen hrabu, jenže nic mě nenapadá, ale já vim proč! Protože nemám žádný nový, VŠECHNY už jsem je viděla *rofl1*
Jen jak něco pokoupím, hned mě napadaj kombinace s těma starejma, to se to kombinuje. Takže nové výtvory přidám po nákupech (podle toho jak se pochlapí pojišťovna za auto, obávám se, že moc ne, sejmula mě totiž dodávka a za feldu dostanu prd :x )
renda
Stálý člen fóra

Úroveň: pomalu se učím a vítám rady i kritiky

Příspěvekod Miss Tattooo » ned 12. čer 2011 23:33:13

Spíš se taky crcám s objednávkama, mám asi milión nápadů, ale nemám na ně čas kvůli těm obj. Teď začínám lehce nenávidět velké koule z ohňovek/kuliček a rokajlu, protože je dělám pořádně, tak trvají dlouho a nemůžu za ně chtít balík :?
Miss Tattooo
Borkyně měsíce |||

Úroveň: Lehce pokročilá přátelská osoba nesnášející nevyžádané rady :o)

Příspěvekod Anča:-) » stř 15. čer 2011 8:28:12

Tvurčí krize u mě bývá když mám dost času a je venku hezky a kamarádi mě tahají ven, ale jakmile přijde zkouškový tak bych tvořila od rána do noci, tak si to alespoň kreslím, abych pak během krize měla nápady v zásobě :D .
ví Bůh né výbuch vy popletové popletení ustrašení
http://www.fler.cz/anicka8
https://www.facebook.com/pages/Anbeads/233832643404954
Obrázek
Anča:-)

Úroveň: mírně pokročilý, uvítám rady a tipy, stále zápasím s foťákem :-D A omlouvám se za gramatické chyby

Příspěvekod barunka00 » stř 15. čer 2011 10:19:50

jo mě se chce taky nejvíc šít o zkouškovém! takže mam mezi metabolickýma dráhama nakreslený návrhy náhrdelníků :-D...uplně mě svrbí prsty když mezi učenim nešiju, tak vždycky aspoň něco patlam v hodinové poobědové pauze a pak večír :-) ale většinou jen nějaký kuličky, nebo prostě něco rychlýho, aby bylo vidět že sem za tu hodinu aspoň něco udělala :-)...objednávky ani moc nemám (no možná je to tim že je moc neberu :-D) ale budu se muset po zkouškovém pustit do takových těch jednoduchých věcí co se dobře prodávaj, páč sem teď nějak furt jen objednávala a objednávala :-D
barunka00
Stálý člen fóra

Příspěvekod Anisalah » stř 15. čer 2011 10:34:02

Tak to se musím přidat. Já měla dosti perné zkouškové a já si vždycky zakážu jakékoliv tvoření, abych splnila daný učební plán na den (já mám vždycky rozpočítané co za den musím udělat). Tak jsem si ze zoufalství aspoň udělala 3 papírové vystříhavané rohové záložky do knížek :-D a teďka jsem zkouškové zdárně dokončila, sedím nad krabicema s materiálem a pomalu brečím, protože mě nic nenapadá... a když už, tak na to nemám doma materiál co bych si představovala... ale po zkouškovém je vždy maximální tvůrčí krize. :?
Anisalah

Příspěvekod Mayim » stř 15. čer 2011 13:09:26

už to budou dva roky, co jsem vypadla z VŠ, ale měla jsem to úplně stejně: o zkouškovém (nebo pokud jsem zrovna musela něco psát, případně překládat) jsem vyráběla jako šílená. Pak bylo po zkouškách, přišla jsem na byt, koukala jsem na ty korálky a nápady jako by se vypařily...
Jestliže já nejsem pro sebe, kdo je pro mě? A když jsem jenom pro sebe, co jsem? A jestliže ne nyní, pak kdy?
Mayim
Stálý člen fóra

Úroveň: věčný mírně pokročilý... kritika vítána :-)

Příspěvekod Elissa » pát 17. čer 2011 9:16:57

No tak ke mě právě taky dorazila...už dva dny sedím nad korálkama a vůbec nevím co bych mohla dělat. už jsem si vytáhla několkrát pytlíček korálků že z něj něco udělám a zase jsem ho uklidila, protože se nápad nedostavil
Elissa
Stálý člen fóra

Úroveň: řekla bych že pokročilý, stále se učím a mám co dohánět

Příspěvekod Ijetka » ned 19. čer 2011 18:33:51

Holky, já bych tvořila až bych brečela, ale vůbec ted nemám čas - práce je nad hlavu, do toho stěhování, ted předělávka bytu za chodu, no děs! Mám docela abstinenční příznaky :D A tak jsem začala po večírech trochu tvořit - pak se určitě po dlouhé době pochlubím, ale opravdu je ted času málo. Ale krizi v tvoření taky moc dobře znám, naštěstí mě ale vždycky maximálně po týdnu přešla. Nejhorší je, když je nápad, ale nejsou zrovna k dostání ty barvy korálků, které bych zrovna chtěla, anebo - a to je úplně na palici - když začnu dělat náhrdelník, koupím si na to rokajl s tím, že mi bude určitě stačit - a když jsem skoro u konce, tak dojde - a zrovna je vyprodanej i ve všech obchodech! To bych vraždila :D
Ijetka
Borkyně měsíce |

Úroveň: pokročilá, ale někdy úplně mimo :)

Předchozí

Zpět na Pokec