prodej podle návodu z č. korálki

Volný pokec na libovolné téma

prodej podle návodu z č. korálki

Příspěvekod Monna » pát 19. čer 2009 12:00:26

Já vím, že se to řešilo i na fleru, ale nevzpomínám si verdikt, mohu tedy, nebo nemůžu prodávat když to dělám podle návodu??
Nehodlám to považovat za autorský šperk a hodlám uvést, kde jsem čerpala, ale stále nevím...
Trochu jsem si hrála
Obrázek
Obrázek
Monna
Stálý člen fóra

Re: prodej podle návodu z č. korálki

Příspěvekod Monna » pát 19. čer 2009 12:51:29

fakt se mi nikdo nevyádří?
Monna
Stálý člen fóra

Příspěvekod Lejana » pát 19. čer 2009 13:20:32

Mám pocit, že se došlo k závěru, že pokud uvedeš zdroj inspirace, můžeš jej prodat. Už je to vlastně jiný šperk, pokud jsi použila jiný materiál.
Mimochodem, velmi pěkný náhrdelník!!
Lejana
Stálý člen fóra

Úroveň: pokročilá, ale pořád se mám co učit a učím.....

Příspěvekod KatkaB » pát 19. čer 2009 13:31:35

mě zůstalo v paměti, že můžes prodávat, protože pokud ten, kdo to vytvořil, dal návod "obecně" k dispozici, tak tím dal vlastně šanci a inspiraci k "napodobování". Pokud bys udělala úplně stejný šperk, tak je to něco jiného, ale to je u bižu skoro nemožné - stejné korálky, jejich velikost a barvy nikdy neuděláš úplně stejné 8-)

Spoustu takových návodů je stejně inspirovaných už někoho jiného a tak nejde určit ten prvotní nápad - v původní diskuzi se jako příklad daly kytičky a kuličky :-)

Asi je správné uvést, že je to podle návodu z Korálki... podle mě to můžeš směle prodat, protože je to kráááásné *applause* *applause* *applause*
KatkaB

Příspěvekod desejka » pát 19. čer 2009 14:40:18

autorská práva se vztahují na fotografii nikoli na šperk pokud někdo dá veřejně návod k dispozici můžeš prodávat šperk je nádherný *applause* bude prodaný hned :D
Jsem něžný, jsem krutý, ale jsem život. Pláčeš? I v slzách je síla, tak jdi a žij!
desejka

Příspěvekod amam » pát 19. čer 2009 15:01:35

autorským právům nerozumím, ale šperk je krásný :P :P
amam
Stálý člen fóra

Příspěvekod Monna » pát 19. čer 2009 15:03:39

moc děkuji holky:)
Monna
Stálý člen fóra

Příspěvekod romča » pát 19. čer 2009 20:26:18

Souhlasím s holkama, směle ho prodej, řekla bych, že ti ženský utrhaj ruce. Je nádherný *thup*
romča

Úroveň: pokročilý závislák, stále se učící

Příspěvekod SpacekTerka » sob 20. čer 2009 9:20:16

Nádhera! *thup*
Život je pes,proto žít je psina.

Láska je rozkoš,která se mění v bolest,není-li opětována.
SpacekTerka

Příspěvekod Meg » ned 19. črc 2009 22:22:49

Teď jsem si na Fleru všimla tohohle:

Jak je to s autorskými právy např. ohledně návodů z časopisů?
Obecně není možné prodávat výrobky, které jsou vytvořeny dle návodů uveřejněných v knihách a časopisech. Tyto návody jsou zveřejňovány pro osobní potřebu a případný prodejce tak porušuje autorské práva. Může se však stát, že některý vydavatel řeší autorská práva jinak, proto se informujte u příslušného vydavatele.

Mně ale přijde logický, aby se to prodávat smělo, protože každej šperk je přece svým způsobem originál. Navíc mi to přijde trochu jako kdybych ani nemohla uveřejňovat fotky upravený v PhotoShopu, protože jsem se některý ty postupy naučila podle návodu. :roll:
Fairytales are more than truth: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be defeated.
Meg

Příspěvekod jilinka » pon 20. črc 2009 5:14:14

No, řekla bych, že případnou žalobu by autor návodu nemohl vyhrát... Že těma řečičkama si fler jen nějak kryje záda... To by totiž půlku zboží museli z fleru stáhnout.
jilinka

Příspěvekod Meg » pon 20. črc 2009 8:29:34

jilinka píše:No, řekla bych, že případnou žalobu by autor návodu nemohl vyhrát... Že těma řečičkama si fler jen nějak kryje záda... To by totiž půlku zboží museli z fleru stáhnout.

Já si taky myslim - v podstatě všechny šité nebo obšívané kuličky..a že jich tam je, protože ty se lidi většinou naučili podle návodu..
Fairytales are more than truth: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be defeated.
Meg

Příspěvekod romča » pon 20. črc 2009 14:36:24

Přijde mi to celé jako naprosto zbytečná hysterie, řeší se to pořád dokola, zvlášť, když někdo dá návod "krok za krokem" kamkoliv a pak je pohoršený, že někdo podle toho něco vyrobil. Pak aby se člověk bál něco vyrobit, nedejbože to někde na internetu vystavit, vždycky se najde někdo, kdo má podobný nápad....Byla jsem na fleru v klubíku ohledně kopírování apod a musela jsem zmizet, protože se to tam mele furt dokola, někdy se hledají opravdu mouchy na všem, i na pozadí fotek.... :roll:
romča

Úroveň: pokročilý závislák, stále se učící

Příspěvekod setapouch » pon 20. črc 2009 15:03:03

Jasně, pokud někomu, kdo okrade lidi o miliony neprokážou, že už ten úmysl měl předem, soud ho osvobodí...a my si tu budem dělat naschvály a řešit problém, jestli jsem navlíkla za sebe dva stejné korálky, jako měla v návodu nějaká mediální borka? Směšné ! Pokud nejde o život... tímto všem zájemkyním uděluji právo obšlehnout jakýkoliv můj výrobek (stejně dělám každý většinou jen jednou a pochybuju, že by případné nositelky měly šanci se někde potkat se stejným náhrdelem)
Furt se něco děje...
http://www.vrbabinka.cz
setapouch
Borkyně měsíce |

Úroveň: pokročilý student, dobře míněné rady a kritiky se přijímají

Příspěvekod Monna » úte 21. črc 2009 11:41:18

Je to opravdu hysterie, ale člověk to neřeší, pokud se s tím nesetká osobně, nebo se ho to nijak netýká. Každý na to má jiný názor. A diskuze všeobecně mě absolutně nebaví, protože se často najde někdo, kdo to špatně pochopí a pak se to zvrhne v osobní napadání a pomluvy..nejraději bych nic takového nikdy neřešila, kdyby to nebylo nutné.

Vím, že je na fleru i na jiných prodejních serverech spousta výrobků podle č. korálki a podle jiných návodů a nikdo to neřeší, ani se dotyčné nikoho nedovolují zda to mohou vystavit a prodat..ale mě to prostě nedalo, nechci se dostat do problémů a falešných pomluv.

Tímto děkuji všem za názory, moc mi to pomohlo *thup* Jste skvělé milé korálkářky *applause*
Monna
Stálý člen fóra

Příspěvekod jilinka » úte 21. črc 2009 15:55:21

ono ale stejně je rozdíl mezi výrobkem podle návodu a skoro přesnou kopií... Pokud podle návodu udělám něco "svého" - tj. neokopíruju stejně barvy a zavěšení a materiál a cojávímco ještě, tak je to i podle návodu moje a hotovo... Už jsem ale viděla i pár výrobků, kde bylo opravdu vidět, jak se někdo snažil dokonale dodržet předlohu - a to je pak už podle mě plagiát...nic víc. To mi ale připomnělo, jak se prodávají takový ty předlohy na vyšívání, kde je i materiál, bavlnky a tak...
Myslíte, že kdyby to někdo chtěl prodat, že je to problém??? A nebo ty náhrdelníky ze stavebnic... ??? :shock:
jilinka

Příspěvekod Perutynka » stř 22. črc 2009 0:46:27

já si jeden ten náhrdelník ze stavebnice koupila ještě než jsem s korálkováním začla. Na patchworkovém workshopu v Dubči .... teda ten výsledek podle něj byl z mého tehdejšího pohledu úžasný a z dnešního pohledu děsný *rofl1* a ani jsem ho nikde nefotila, mám ho v šuplíku, z nostalgie ..... a pak sem jednou přesně ten samý objevila prodávat na Fleru....
já nevím, tehdy mně ten pytlíček s návodem stál kolem 70 kč, od té doby jsem podle něj nic dalšího nedělala a popravdě mně to ani nenapadlo....a teď jsem ho šla teda ze zvědavosti najít a nic tam o možnostech nakládání s tím náhrdelníkem nepíšou.....
Perutynka

Příspěvekod Ekyelka » sob 15. srp 2009 17:54:22

Něco podobného jsem řešila s časopisy o háčkování (české verze Diany a Sabriny) - v každém čísle se totiž někde v kolonce uvádí výslovné upozornění, že obsah časopisu je chráněný autorským zákonem, komerční výroba není povolena. Takže je bezpečnější se pouze inspirovat a dodat výrobkům osobitost - změnit vzor, využít jen část vzoru a třeba 2/3 změnit.
V rámci šperků bych řekla, že nejen změna materiálu a barev, ale i celkové kompozice je "bezpečná" cesta, jak se vyhnout nařčení. Jedna věc je, když použijete pouze techniku, ale výsledný šperk je skutečně jiný už na první pohled, a samozřejmě něco jiného je okamžik, kdy se sice vymění barvičky, ale od pohledu je váš výrobek snadno zaměnitelný za původní, podle kterého jste se inspirovali.

Ovšem osobně jsem tyhle trable nikdy nemusela řešit, protože nápadů mám až přespříliš, takže bych kopírováním jen ztrácela čas. 8-)
Ekyelka
Borkyně měsíce (srpen 10)

Zpět na Pokec