- 250 g hladké mouky, dvě lžíce oleje (nejlépe olivový), sůl, půl šálku mléka (tak deci??), 15g droždí (třetinka kostky), lžička cukru.
- Připravíme kvásek z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí a necháme chvíli kynout. Pak vypracujeme s moukou a olejem vláčné nelepivé těsto, uplácáme kuličku, posypeme moukou a pod utěrkou necháme na teplém místě kynout. Těsto je vykynuté, když zdvojnásobí svůj objem. (Když se lepí, přidáme mouku, když je moc hutné, trošku mléka.)
Rajčatová omáčka na pizzu:
- 1-2 oloupané a nadrobno nakrájené stroužky česneku, 1 lžička olivového oleje, 200 g rajčatového protlaku, 100 g rajčatové šťávy, 1/2 lžičky soli, 1 lžička sušené bazalky, 2 lžičky sušeného oregana, špetka černého pepře.
- Na mírném ohni osmažíme na oleji česnek dorůžova (nesmí zhnědnout). Přidáme ostatní přísady a promícháme. Je-li směs příliš hustá, rozředíme ji rajčatovou šťávou. Dusíme pod pokličkou na mírném plameni 15 minut.
Kečupová omajda po pipetčinu (Jako fakt občas nemám nervy se patlat s tou rajčatovou=)):
Asi půl hrnku kečupu nebo rajčatového protlaku, sušený česnek, po půl lžičce sušené bazalky a oregana, trošku osolit=) Koření si dejte podle chuti, my máme rádi takhle, Italy by asi klepla pepka=)
Dávka těsta mi vyjde na jeden plech (jíme hranatou pizzu=). Dávám na pečicí papír, ale lépe se asi těsto bude roztahovat na plechu vymazaném olejem (Ale ještě jsem to nezkoušela, připálit by se nemělo...). Nebo udělám 8 minipizz.
Nahoru napatlat a naskládat na co máte chuť, peču při 170-180°C asi 20 minut. Když jsem pekla na víc stupňů, byla hotová dřív, ale připaloval se mi ten sýr nahoře.
Dobrou chuť, měli jsme včera na večeři a byla výýýborná!