Domácí kváskový chléb

I korálkářky občas musí jíst ...

Domácí kváskový chléb

Příspěvekod Hanina24 » čtv 27. bře 2014 20:14:55

Ano, i korálkářky musí něco občas sníst a protože chleba je základní potravina, podělím se s vámi o recept na kváskový chléb ;) Nejdřív jak jsem k němu přišla - pekárna, od které jsme si kupovali výborný chléb, bohužel zkrachovala a protože chléb z jiných pekáren, které byly v našem vesnickém obchodě k dostání, nestáli chuťově i trvanlivostí za nic, vzala jsem si od švagrové kvásek a začala si péct doma svůj... ;)
Jak na to: v první řadě si musíte sehnat kvásek (existuje tzv. "kvásková mapa", kde si můžete vyhledat, zda je někdo ve vašem okolí, kdo by vám ho poskytl) nebo si ho založíte sami - doporučuji prozkoumat internet (http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id ... eni_kvasku)

Když už máme kvásek:
1. navečer do mísy s kváskem přidáme 1 hrnek žitné mouky a 1 hrnek vlažné vody, zamícháme, necháme 3 hodiny na vzduchu a pak dáme do lednice
2. ráno kvásek rozdělíme - polovinu vrátíme do lednice, polovinu dáme do velké zadělávací mísy
3. do mísy k polovině kvásku přidáme 3 hrnky žitné mouky, 4 hrnky pšeničné nebo pšeničné chlebové mouky, 3 hrnky vlažné vody, 4 lžičky soli, 4 lžičky kmínu (já dávám 2 lžičky celého a 2 lžičky drceného) a semínka (dýňové, slunečnicové, lněné) pokud máte rádi, a je to lepší (dávám od oka ;)
4. zamícháme (dá to docela fušku, je toho hodně, do robota to radši nedávám abych ho nezavařila :D ) - vznikne lepivější těsto
5. olejem si vymažeme 2 obdélníkové formy (např. na biskupský chlebíček), těsto rozdělíme na poloviny, naplníme do forem a mokrýma rukama uhladíme
6. přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 5,5 - 6 hodin
7. pečeme v troubě vyhřáté na 200° asi hodinu (do trouby dáme misku s vodou)
HOTOVO :)
je výborný, už jiný nejíme
a takhle to asi vypadá (je vláčný, s křupavou kůrkou nahoře)
Obrázek
Uživatelský avatar
Hanina24
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 535
Registrován: čtv 21. čer 2012 19:37:27
Bydliště: Mezno (20km od Tábora, 30km od Benešova :-)
Úroveň: pokročilý začátečník :-)

Re: Domácí kváskový chléb

Příspěvekod lucka.H » čtv 27. bře 2014 21:17:44

Chleba vypadá pěkně, to mi připomíná, že mám hlad :-D Nebyl to náhodou Vožický chleba, ten jsme také kupovali byl dobrý :)
lucka.H
 
Příspěvky: 162
Registrován: stř 19. led 2011 16:07:22

Re: Domácí kváskový chléb

Příspěvekod Hanina24 » pát 28. bře 2014 20:26:23

Lucko, náhodou byl :) docela mě to mrzí, že tu pekárnu zavřeli, měli pečivo bezkonkurenčně nejlepší
Uživatelský avatar
Hanina24
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 535
Registrován: čtv 21. čer 2012 19:37:27
Bydliště: Mezno (20km od Tábora, 30km od Benešova :-)
Úroveň: pokročilý začátečník :-)


Zpět na Vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků