Korálky pod cenou

Obecná diskuze o korálcích a korálkování

Korálky pod cenou

Příspěvekod Sigel » pon 19. lis 2012 21:40:59

Vrtá mi hlavou, proč vidím na fleru tolik úžasných korálkových prací pod cenou (někdy i o celý řád), když šaty a další věci tam mají ceny sebevědomě patřičné tomu, že se jedná o ručně vytvořený originál... Je mi jasné, že málokdo v ČR si může dovolit šperky za několik tisíc, na druhou stranu, takhle si lidi zvyknou, že korálky=laciná záležitost, a pak za ně nebudou ochotni zaplatit cenu, jakou skutečně mají, i kdyby ty peníze měli... Dávám to sem a ne do sekce o prodávání, poněvadž je to spíš takový vzdech, než aby to něco řešilo... Vy, co na fleru prodáváte, máte také nízké ceny? Kolik na tom tratíte? Nebo jinak, po odečtení ceny za materiál, kolik vám vychází korun za hodinu práce?
Pokud se budete na mínusy ve svém životě dívat přes vztyčený prostředníček, budou vypadat jako plusy.
Můj blog: http://sungardenkoralky.blogspot.com/
Pinterest: http://www.pinterest.com/sungardenmk/my-bead-creations/
Uživatelský avatar
Sigel
Borkyně měsíce ||||
 
Příspěvky: 1842
Registrován: stř 07. říj 2009 19:19:21
Bydliště: střídavě Praha a Plzeň
Úroveň: Věčný student

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Miss Tattooo » pon 19. lis 2012 23:59:29

Sigel píše:Vrtá mi hlavou, proč vidím na fleru tolik úžasných korálkových prací pod cenou (někdy i o celý řád), když šaty a další věci tam mají ceny sebevědomě patřičné tomu, že se jedná o ručně vytvořený originál... Je mi jasné, že málokdo v ČR si může dovolit šperky za několik tisíc, na druhou stranu, takhle si lidi zvyknou, že korálky=laciná záležitost, a pak za ně nebudou ochotni zaplatit cenu, jakou skutečně mají, i kdyby ty peníze měli... Dávám to sem a ne do sekce o prodávání, poněvadž je to spíš takový vzdech, než aby to něco řešilo... Vy, co na fleru prodáváte, máte také nízké ceny? Kolik na tom tratíte? Nebo jinak, po odečtení ceny za materiál, kolik vám vychází korun za hodinu práce?

Já hodinovou sazbu nemám, ale spíš dávám větší ceny, než menší. Ze zkušenosti vím, že pokud daná věc zákazníka okouzlí, neřeší až tolik, kolik to stojí. Většinou nad cenou stejně nejvíc pindají takoví, kteří by si to stejně nekoupili a neumí to říct normálně. Navíc už ani neříkám, že dělám korálky, ale šperky, protože to má takovej blbej zvuk jako třeba TVOŘILKA - to bych vyletěla z kůže. ;)
Uživatelský avatar
Miss Tattooo
Borkyně měsíce |||
 
Příspěvky: 1975
Registrován: čtv 12. srp 2010 9:56:07
Bydliště: Plzen
Úroveň: Lehce pokročilá přátelská osoba nesnášející nevyžádané rady :o)

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Calinka » úte 20. lis 2012 8:32:48

Ja som zo začiatku mala tiež veľmi nízke ceny. Začínala som a ani sama som si neuvedomovala, ako veľmi podhodnocujem svoju prácu, proste som videla len náklady za materiál. Ale pravda je, že aj moje výrobky boli dosť jednoduché - ako asi v každých začiatkoch. Teraz sa už snažím dať ceny "nejak primerané" :D . Tiež nepočítam sadzbu na hodinu, skôr sa pozriem na šperk a odhadnem, čo by som bola ochotná zaň zapltiť ja, alebo po čom sa podobné šperky predávajú. Spätne si vypočítam, koľko mi to vyjde cca na hodinu a podľa toho ešte poupravím :) . Niekedy je to menej, niekedy viac.
Miss Tatoo - k tomu "robím korálky" mám krásny zážitok, ktorý asi nikdy nezabudnem :lol: . Keď som to takto oznámila mojej kamarátke, tak ten výraz na jej tvári sa mal odfotiť *rofl1* . Pozrela na mňa jak na blázna s výrazom " a inak si normálna?" :lol: Slovne to radšej nekomentovala ... našťastie :D . Proste jej predstava bola, že zoberiem nejakú nitku a navlečiem na ňu pár korálok, ako keď sme boli malé deti. Potom som jej ukázala, čo vyrábam a zmenila názor. Dokonca teraz vyrába tiež :D . Ale ten prvý výraz na jej tvári mám "odfotený" v pamäti asi naveky a vždy sa na ňom pobavím :D . (A samozrejme jej to nezabúdam pravidelne pripomínať! :lol: )
Calinka
 
Příspěvky: 171
Registrován: čtv 04. říj 2012 12:58:30
Bydliště: Oslany, Slovensko
Úroveň: pokročilý

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod kikina » úte 20. lis 2012 13:12:39

Zdravím dámy,
mluvíte mi přímo z duše. Já někdy úplně žasnu, jak málo si lidi váží vlastní práce. Vždyť je to ruční práce, která je všude (dokonce i v ČR) hodně ceněná. Ale korálky jako by se do ní ani nepočítaly.
Miss Tattoo: Já taky moc miluji tyhle slovní patvary :) . Moje sestra, když byla těhotná zase nenáviděla slova "těhulka" a "mimísek" - prý je jich plný web a nedá se před nimi uniknout.
kikina
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 596
Registrován: čtv 05. črc 2012 21:53:08
Úroveň: začátečník

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod gianelle » úte 20. lis 2012 19:09:29

Jojo, je to tak, ceny co si někteří lidé řeknou za svou práci jsou často děsivě nízké. (já osobně se snažím dávat ceny spíše vyšší, ale ne přemrštěné - aby to pořád bylo "prodejné" a navíc když už mi ruka ujede směrem nahoru, snížt cenu můžu vždycky). Ale Miss Tattooo má pravdu, že pokud člověka hotový šperk uchvátí, tak cena je často až ten "vedlejší" parametr.

Bohužel to sráží dolů prodejci, kteří si myslí že "když korálkuju pro zábavu u televize, přece si nebudu nic počítat za práci" a zákazníci, kteří si zase říkají, že "když to někdo dělá jako hobby, mělo by to být zadarmo" nebo ještě lépe "je to jenom jakási bižuterie, žádné zlato, žádné drahé a kameny, tak proč by to mělo být tak drahé (tu práci za tím už bohužel nikdo nevidí a skutečné ceny materiálu taky ne - těžko někomu, kdo není "od fochu" vysvětlím rozdíl mezi plastovým korálkem z maloměstské galanterie a poctivým českým sklem nebo minerálem).

A když už má někdo přehnaně nízké ceny a vy ho na to chcete decentně upozornit (prakticky mu pochválíte práci a řeknete, že jeho dílo má vyšší hodnotu než si sám myslí), tak ještě dostanete vynadáno.

A skutečně zvlášní úkaz je, když tak vidím, jak si nějaký prodejce vesele prodává jednořadé návleky z tyček a rokajlu za ceny v řádu stokorun a zákazníci jsou spokojení, ale když si podobnou cenu dáte na šitý šlauch i s šutrem, tak to máte "drahéééé"

No a s těmi "korálky" je to taky sranda. Spousta lidí (a hlavně teda chlapi ... :D ) si pořád myslí, že korálky jsou dobré jenom jako hračka pro děti. Nedávno jsem v nejmenované brněnské korálkárně potkala pána s dcerkou (asi 7 let) a dcerka si vybírala korálky. Pán se divil že vůbec existuje korálkový obchod a ptal se, jestli "si tam chodí děcka nakupovat často". Musím říct, že pán také zmateně kroutil hlavou, když se dozvěděl, že nakupovat korálky si tam chodí především dospělí.
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Aishule » stř 21. lis 2012 7:59:09

jj, mě to taky pořád štve. Naučila jsem se vlastně šít od jedné holky u nás v práci, která je přesně ten případ, co si za to říká pár koru nad materiál, takže já musím jít o dům dál, jelikož na mě všechny ženský koukají, jak to mám příšerně předražený. Nejvíc mě štve, že stejně na mě kouká i máma, která dělá u té holky v oddělení. Vždycky se hrozně diví, že to za ty peníze, co si za to řeknu někde jinde prodám. I když ví, co je za tím práce, kolik hodin u toho nasedím, tak to prostě neumí ocenit-prostě vidí, že si za to někdo říká míň a hotovo. Tuhle jsem rozsekala i babičku, přišla od manikérky a říká - měla tam k prodeji podobné šperky jako ty, no měla to přííšerně napálený, za takovej podobnej náhrdelník jako děláš ty si říkala 390,- a já říkám - noo babi, tak já si za něj říkám ještě víc. -- chvíli bylo ticho a pak noo ale tak když to prodáš, tak je to fajn *rofl1*
Aishule
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 635
Registrován: pon 07. úno 2011 13:43:57
Bydliště: Hrušovany u Litoměřic
Úroveň: lehoulince pokročilý začátečník

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Vladstraschna » stř 21. lis 2012 8:46:35

Tenhle odkaz mi poslala Setapouch. Hořce jsem zaplakala. To snad není možné, takhle se podceňovat. A kde asi hledá materiál zadara?! Podle času, který strávím nad šlauchem, by mi to podle jejích cen po odpočtu materiálu nehodilo snad ani 15 kaček na hodinu.

http://www.facebook.com/pages/Wiannet-Bijou/356672841048482
Moudrý slon nezkouší napodobovat motýla (Čínské přísloví)
http://www.vladstraschna.webgarden.cz/
Uživatelský avatar
Vladstraschna
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 412
Registrován: pát 07. říj 2011 11:56:35
Bydliště: Ostrava-Polanka
Úroveň: Šití - pokročilá s rezervou, drátování - totéž,cín - začátečník. Kritice a poučení se meze nekladou.

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Sigel » stř 21. lis 2012 10:55:28

Asi to vážně bude hodně tím, že spousta lidí vnímá korálky fakt jako hračku pro děti... Např. moje babička to taky vnímá tak - "A ty si vážně myslíš, že to prodáš? Vždyť korálky si může doma navlíkat kdekdo, neni v tom žádný zlato, ani drahokam..." A to při tom kouká na to, co mám zrovna na krku, což nikdy nejsou "navlečený korálky".
Pokud se budete na mínusy ve svém životě dívat přes vztyčený prostředníček, budou vypadat jako plusy.
Můj blog: http://sungardenkoralky.blogspot.com/
Pinterest: http://www.pinterest.com/sungardenmk/my-bead-creations/
Uživatelský avatar
Sigel
Borkyně měsíce ||||
 
Příspěvky: 1842
Registrován: stř 07. říj 2009 19:19:21
Bydliště: střídavě Praha a Plzeň
Úroveň: Věčný student

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Aishule » stř 21. lis 2012 12:18:06

Vladstraschna píše:Tenhle odkaz mi poslala Setapouch. Hořce jsem zaplakala. To snad není možné, takhle se podceňovat. A kde asi hledá materiál zadara?! Podle času, který strávím nad šlauchem, by mi to podle jejích cen po odpočtu materiálu nehodilo snad ani 15 kaček na hodinu.

http://www.facebook.com/pages/Wiannet-Bijou/356672841048482


no já třeba žasnu nad těmahle cenama-díla jsou to krásná-o tom žádná, ale dle mého zbytečně pod cenou
http://www.facebook.com/#!/pages/Kor%C3 ... 75?fref=ts
Aishule
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 635
Registrován: pon 07. úno 2011 13:43:57
Bydliště: Hrušovany u Litoměřic
Úroveň: lehoulince pokročilý začátečník

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod kajmii » pon 11. bře 2013 1:35:19

Aishule píše:
Vladstraschna píše:Tenhle odkaz mi poslala Setapouch. Hořce jsem zaplakala. To snad není možné, takhle se podceňovat. A kde asi hledá materiál zadara?! Podle času, který strávím nad šlauchem, by mi to podle jejích cen po odpočtu materiálu nehodilo snad ani 15 kaček na hodinu.

http://www.facebook.com/pages/Wiannet-Bijou/356672841048482


no já třeba žasnu nad těmahle cenama-díla jsou to krásná-o tom žádná, ale dle mého zbytečně pod cenou
http://www.facebook.com/#!/pages/Kor%C3 ... 75?fref=ts


No to poslední když vidím, tak mám skoro chuť si tam něco koupit než se s tím patlat. Třeba s dráčkem jsem se piplala několik hodin, mnohokrát jsem ho párala....nedovedu si představit, že bych ho prodala za 330 Kč.... :? :? :?
kajmii
 
Příspěvky: 255
Registrován: stř 10. čer 2009 21:16:01

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Jajinka » pát 05. dub 2013 8:22:51

Než jsem se sama pustila do korálkování, tak jsem předtím dlouho dobu obdivovala šperky na fleru a někdy mi připadala cena hrozně přemrštěná. Jenže teď, když vím, kolik času zabere vytvoření jednoho náhrdelníku, tak už se vůbec nedivím. Problém dnešní doby asi je, že málokdo dokáže ocenit ruční práci a hlavně svou vlastní práci.
Když jsem začínala, tak to byly opravdu jednoduché věci, nicméně mezi kolegyněmi z práce měly docela úspěch a všechno se rozebralo. V té době jsem to také dělala tak, že jsem si spočítala materiál, abych nebyla ztrátová, ale bála jsem se ocenit si svou vlastní práci. I tak jsem se občas setkala s reakcemi, že to je hodně. Málokdo si opravdu dokáže představit, kolik času za těmi výrobky stojí.
Myslím ale, že se pomalu přestávám bát nasadit vyšší cenu. Kdo bude mít opravdu zájem, koupí i za cenu vyšší (a slevnit můžu vždycky). A budu mnohem radši, pokud moje šperky skončí u někoho, kdo si jich bude vážit a bude je rád nosit, než u někoho, kdo je bude brát jako další sériovou věc, která se mu bude válet někde v šuplíku.
Asi si každý musí projít tou začáteční etapou, než získá sebevědomí. Ale určitě to nesmí trvat moc dlouho, pokud si jednou zákaznice zvyknou, že máte nízké ceny, těžko se smíří se "zdražením".
Jajinka
 
Příspěvky: 137
Registrován: úte 22. kvě 2012 11:20:55
Bydliště: Františkovy Lázně

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod kikina » pát 05. dub 2013 10:35:29

Mám ještě jeden tip, jak stanovit cenu. Je to sice takové "nevědecké", ale opravdu to funguje. Mám kamarádku živnostnici (nezáleží na oboru, funguje to všude) a ta říká, že si vždycky vykalkuluje cenu (skutečná kalkulace) včetně zisku pro sebe. A na tuto cenu přirazí ještě dalších 10%. Říká, že musí mít prostor, kdyby chtěl někdo vyjednávat. Většinou - i když dojde k diskuzi o ceně - dostane víc, než ten původní propočet.
kikina
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 596
Registrován: čtv 05. črc 2012 21:53:08
Úroveň: začátečník

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod gianelle » čtv 28. kvě 2015 13:16:24

Dneska po facebooku koluje fantastický odkaz - řekla bych povinná četba pro všechny, kteří jen uvažují o tom, že by mohli začít prodávat své rukodělné výrobky ... takže asi takto
http://navolnenoze.cz/blog/handmade/
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod Barbora888 » čtv 28. led 2016 12:33:50

Na jednu stranu to chápu, že řada lidí prodává pod cenou. Bohužel všichni hledají tu nejnižší cenu a s velkými výrobci je těžké soupeřit :cry:
Barbora888
Nový člen fóra
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 28. led 2016 12:29:23

Re: Korálky pod cenou

Příspěvekod gianelle » sob 30. led 2016 10:03:18

Jo, to je sice fakt, zejména čeští zákazníci jsou na to experti ... koukají na každou korunu a hlavně aby to bylo v akci, ale na druhou stranu ... ručně vyráběná, originální bižuterie z kvalitních materiálů (drahé kameny, Swarovski, japonský rokajl ...) se přece nedá srovnávat s průmyslově vyráběným zbožím, které se vyrábí po tisícovkách identických kusů z nejlacinějších materiálů, které si vůbec člověk může představit ;) Tohleto si myslím že my - korálkářky vlastně ani nemusíme chápat jako konkurenci a v žádném případě bychom neměly za každou cenu cílit na to, abychom se jim vyrovnali cenou. Pak škodíme sobě i všem ostatním šikovným lidem. Spíš bychom se měli snažit tuto sériovou produkci na míle překonat kvalitou a originalitou a cílit na zákazníky, kteří právě tohleto hledají a jsou ochotni za to patřičně zaplatit ;)
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!


Zpět na Korálky obecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron