Jak je to se ŽL

Vaše zkušenosti týkající se prodeje hotových výrobků, ŽL atd ...
Dodržujte prosím Pravidla fóra a následující pokyny:
Tato sekce je určena k diskuzi a sdílení zkušeností s prodejem ručně vyráběných šperků a bižuterie či materiálu pro korálkování. Tato sekce NENÍ určena ke vkládání reklamy. Pro více informací o reklamě čtěte zde:http://beadforum.cz/viewtopic.php?f=8&t=7468

Jak je to se ŽL

Příspěvekod Klára » pon 13. črc 2009 21:37:23

Ahoj, mám jeden velký dotaz. Chtěla jsem se zeptat jestli někdo z vás nevím jak je to když něco málo prodám (tj.kolem 500-1500 měsíčně fakt jak kdy) jestli bych si neměla běžet na FÚ zřídit živnosťák. Dokud jsem pracovala tj.do listopadu tak sem prodala někdy něco příležitostně a nějak sem to neřešila, ale co jsem s pinďou na MD tak se snažím když můžu tvořit co to jde, za prvý je to relax od prcka a za druhý chci přispět trochu rodinnýmu rozpočtu, i ta stovka sem tam je dobrá. Furt ve mě ten červík pochybnosti ale je, aby nějaká dobrá duše nešla a nežalovala jak si vydělávám velký peníze. Za jakoukoliv informaci děkuju. Mějte se hezky ;)

teď sem koukala asi jsem to měla hodit do jiný kategorie, tak jestli to hodně vadí omlovám se "Gi"
Uživatelský avatar
Klára
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 09. črc 2009 6:56:37
Bydliště: mostecko

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod gianelle » úte 14. črc 2009 12:56:02

V pohodě - vždycky se to dá přesunout ;) (čímž nechci vyzývat k hromadnému zakládání témat ve špatných sekcích, ale když už se někdo uklepne, tak se z toho nebude dělat žádné drama ;) ... )
Jinak dík žes nahodila zajímavé téma ... určitě nejsi sama kdo uvažuje o živnostňáku (jsme minimálně dvě ;) )
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod KatkaB » úte 14. črc 2009 13:38:50

Ahoj, tak jsme 3 :-)

Zatím jsem letos nepřekročila tržbu 20 000Kč... a pokud překročím, tak to bude o pár stovek ;) Uvažovala jsem o tom na začátku roku, ale nějak jsem se k tomu nedostala. Možná kdybych uměla prodávat přes internet nebo na Fleru tak jo, ale jedu mezi kamarádkama a známýma a teď párkrát vyrazím na trh s kamarádem... jenže to je výdělek třeba 1 500 za víkend (teda za jeden den)... Teď se mi sice podařilo utržit víc na pouti v Horní Planý, ale i tak si myslím, že těch 20 000 bude fakt laťka :D ...

Protože budu od 1.8. na pracáku, tak se na to asi i zeptám, jenže potřebuju v případě úspěchu umělýho oplodnění jít a hlavně dostávat mateřskou... tak asi raději počkám...
Uživatelský avatar
KatkaB
 
Příspěvky: 107
Registrován: stř 10. čer 2009 9:08:55

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Klára » úte 14. črc 2009 21:41:13

Gi, děkuju, příště ti raději písnu bude s tím pak míň práce.

Tak z textu o od Káti, jsem pochytila, že do 20,000,- se nic neděje ale jakmile by to bylo nad už bych si to měla mastit na FÚ. A je tu někdo kdo ví co to potom všechno obnáší mít ŽL, myslím skrze daně, placení poplatků, účetnictví a tak dál? Já teda ročně tolik nevydělám, tak se mě to netýká ale i tak mě to moc zajímá :?
Uživatelský avatar
Klára
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 09. črc 2009 6:56:37
Bydliště: mostecko

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod gianelle » úte 14. črc 2009 22:59:25

jinak, dokud na tvoje téma nikdo nezareaguje, můžeš ho smazat ;) a když si předtím zkopíruješ text příspěvku a pak ho vložíš do nového tématu ... tak to jde vyřešit i beze mně ;)
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod spuka » stř 15. črc 2009 8:32:39

Ahoj holky, teda nevím jeslti hranice 20.000,- Kč je určující pro ŽL. Kdysi jsem měla živnosťák na jinou činnost a bylo to docela náročný. Z toho co vyděláte musíte odvádět zálohy na sociální pojištění .... ( přes to vlak nejede - i když jste zaměstnané jinde - a nebo platit jednou ročně, ale to je vždycky taková finanční darda, že zálohy jsou lepší). Zálohy na daně z příjmu platit nemusíte, to se udělá v daňovém přiznání. Zdravotní pojištění taky platit nemusíte. Náklady si můžete odečítat buď jednotlivě nebo tzv. paušálem ... myslím něco kolem 30% - to si nejsem jistá. Musíte si to ale určit na začátku daňového období. Vést účetnictví samozřejmě knihu příjmů, výdajů, vydaných a přijatých faktur, atd.

Co se týče vydání ŽL .... je zapotřebí výpis z rejstříku trestů, zajít na živnostenský úřad - podat žádost, zaplatit (myslím) 1000,- kolek - to už můžete dát do nákladů a počkat na vydání. Pak musíte na Finanční úřad zaregistrovat se jako OSVČ ( osoba samostatně výdělečně činná ) kde Vám přidělí IČO a DIČ ( daňové identifikační číslo) a budou vás pod tímto IČem a DIČem vést a zrovna tak musíte na Správu sociální zabezpečení, udělat registraci, aby vám řekli kam platit zálohy a co a jak.

Jinak já jsem ke konci svého OSVČ období už moc nepracovala a tak jsem vždycky na Finančák napsala, že můj příjem za kalendářní rok nepřesáhl 15.000,- Kč a žádné daně jsem nedoplácela.

Jestli tady píšu kraviny, ( po všech těch novelách zákonů bych se ani nedivila, tak se omlouvám, a některá mne prosím opravte ... Díky. ( s podnikáním jsem skončila před 10-ti lety :? )
Uživatelský avatar
spuka
 
Příspěvky: 44
Registrován: pon 22. čer 2009 10:41:47

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod kat-ja » pát 17. črc 2009 10:36:39

Kláro pokud prodáš to co zmiňuješ, tak by jsi si ŽL měla pořídit, protože podnikání je soustavná činnost za účelem zisku (tak to vykládá živnostenský zákon)...a to že někdy máš 500 a jind 1500 nehraje roli, ale roli hraje to, že to máš soustavně (tedy každý měsíc). Pokud by jsi jednou za rok šla na nějaký jarmark a tam to naráz prodala, dá se to zařadit do těch mimořádných příjmů do 20 tis.


Jinak dnes už stačí jít jen na živnostenský úřad a vyplnit Jednotný registrační formulář pro fyzické osoby. Tím se registruje všude. Poplatek je 1000,-.
S sebou: občanku, podle druhu živností můžou také chtít maturitní vysvědčení nebo jiné doložení dosaženého vzdělání, případně potvrzení o praxi. Kvůli socce potřebujete: pokud pracujete na HPP tak potvrzení od zaměstnavatele, pokud studujete tak potvrzení o studiu - v těchto případech nebudete platit žádné zálohy v průběhu roku (pak případně doplatíte na konci roku při podání přehledů dle skutečného zisku),
kat-ja
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 11. čer 2009 8:58:28

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Klára » pát 17. črc 2009 18:47:05

Kat-jo, moc děkuju za vysvětlení, info a rady. Jsi moc hodná, myslím, že to nezajímalo jen mě. Ale asi se tam moc rychle nepoženu. To to raději omezím a fakt prodám jednou za půl roku něco málo. Myslím, že velká část nás tvořitelek tu, skoro každý měsíc něco prodá a stejně i tak nemá ŽL, i když taky se třeba mílim. Nevim no, moc se mi do toho podnikání nechce, přeci jen je to koníček a relax než zisková činnost. Ještě jednou děkuju.

A co ty Gi, když to tu tak čteš co ty na to??? Nebo i vy ostatní?
Pa K.
Uživatelský avatar
Klára
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 09. črc 2009 6:56:37
Bydliště: mostecko

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod kat-ja » pát 17. črc 2009 19:52:39

Kláro nemáš zač. Když to prodáváš po kamarádkách a známých tak je to asi "fuk" :) spíš jde třeba o ten Fler nebo Aukro, minibazar co mě teď tak napadá, kdy ty lidi mají stále vystavené věci a stále přidávají nové a stále prodávají... tam už se dá spousta věcí dohledat (od kdy, za kolik atd..)
kat-ja
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 11. čer 2009 8:58:28

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Aeschna » ned 19. črc 2009 18:53:48

Já si ŽL dělala právě kvůli tomu, jak píše Kat-ja - pro mě to soustavná činnost rozhodně je a taky jsem si řekla, že chci prodávat hlavně přes internet (mám maličký e-shop a najdete mě na Fleru), kam rozhodně bez oprávnění nepolezu zase kvůli důvodům, které zmiňuje Kat-ja :roll:

Kláro, registrace se vůbec neboj, nic to není - tobě stačí jednou oběhat úřady, zaplatit tu tisícovku, vést si jakž takž evidenci (stačí ti tvoje příjmy, když si budeš chtít výdaje počítat procentem z příjmu - pro korálky je to 50 %, mně to v reálu vychází na cca 60-70 %, ale to je tím, že nakupuju fůru blbostí a průběžně se zamilovávám do různých technik, takže základní vybavení vždycky něco stojí... :-) ), no a na začátku roku vyplníš tiskopisy přiznání pro ty tři úřady, které jsou si dost podobné... Hodně štěstí ;)
Aeschna
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned 19. črc 2009 18:32:39

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Aeschna » ned 19. črc 2009 18:58:40

Kdyžtak velmi zajímavý odkaz pro všechny je tady:

http://www.jakpodnikat.cz
Aeschna
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned 19. črc 2009 18:32:39

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod KatkaB » úte 28. črc 2009 10:47:21

Tak jsem si myslela, že ŽL nebudu potřebovat, protože to doteďka byl prodej známým a kamarádkám a jak kdy... ale letos mě vzal kamarád občas na trh...Za poslední 3 trhy jsem se skoro dostala k té hranici, takže musím tuhle činnost udělat oficiální...

Mám radost, že se mi to začalo trochu prodávat a zbavím se zásob *jump* *applause*

Už jsem si zjišťovala co a jak a musí to udělat na mamku, která jezdí se mnou jako doprovod :lol: ... Budu totiž od 1.8. na pracáku - i když pořád marodím a doufám, že budu ještě dalších 9 měsíců :D Mamka má stálé zaměstnání a tak nebude platit zálohy - hlavně už má živnosťák na nákup a prodej, tak to jenom aktivuje (má ho pozastavený) a případně rozšíří...

Na Fleru neprodávám. Popravdě, když tam vidím ty super výtvory, tak se stydím tak vystavit ty svoje. Neumím šít a tak ty svoje drobnosti na lanku a ketlovaný budu asi pořád prodávat takhle občas na poutích a po známých :oops: Stejně se mi nejvíc prodávají ty nejjednodušší naušky od 40Kč za pár...
Uživatelský avatar
KatkaB
 
Příspěvky: 107
Registrován: stř 10. čer 2009 9:08:55

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Klára » úte 04. srp 2009 22:47:35

tak to ti gratuluju a doufám že vám to s mamčou pošlape jako hodinky, a vše ostatní taky bude tak jak má, tak držím palce
Uživatelský avatar
Klára
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 09. črc 2009 6:56:37
Bydliště: mostecko

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod paaajinka » stř 19. srp 2009 20:02:22

Dnes jsem si byla vyridit ZL na vedlejsi cinnost, tak vam tu napisu par poznatku:

1/ je potreba si zajit na zivnostnak, socialku, zdravotni pojistovnu a financni urad - existuje sice formular, pomoci ktereho za vas vyridi vse zivnostnak, ale na ostatnich uradech to nedoporucuji, pze s tim maji problemy a mnohdy se jim stane, ze ze zivnostnaku nic nedojde a vy pak budete zbytecne platit
2/ na zivnostnak si vemte 1000kc a obcanku, vyberete si jen cislo zivnosti (s tim vam pomuzou), dalsi zivnosti je mozne si pripsat i pozdeji, nic se za to neplati; ZL (respektive vypis z zivn. rejstriku) vam vyridi do nekolika dni
3/ socialka - neplatite zadne mesicni zalohy, pouze pokud vase prijmy z vedlejsi cinnosti budou vyssi nez cca 5000kc/mesic (to cislo presne nevim), tak pak zaplatite v rocnim vyuctovani
4/ zdravotni - neplatite mesicni zalohy, az z cisteho prijmu se odecte 50% a z toho pak zaplatite 13,5% dane (je jedno jak velky je vydelek)
5/ financak - tez neplatite zadne mesicni zalohy, z cisteho prijmu zaplatite 15% dane z prijmu; vydaje si muzete vest budto sami nebo pausalni formou - pro vyrobu bizu je to 60% z prijmu

snad jsem vse spravne pochytila a pochopila, pokud ne, tak me klidne nekdo opravte :)
Uživatelský avatar
paaajinka
 
Příspěvky: 78
Registrován: stř 17. čer 2009 19:55:43

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Meg » stř 19. srp 2009 21:15:53

Já jsem z toho pořád naprosto mimo :roll: Měla jsem za to, že ŽL musím mít, pokud moje příjmy za rok překročí určitou hranici (buď teda 6.000,- v případě, že pracuju a nebo 15.000,- v případě že ne), ale jak to tak pročítam, tak mi přijde, že podmínkou pro ŽL je už to, že se vůbec pokusim cokoliv prodávat.. Tak jak to je?
Fairytales are more than truth: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be defeated.
Uživatelský avatar
Meg
 
Příspěvky: 158
Registrován: pát 26. čer 2009 10:51:57
Bydliště: Plzeň

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod paaajinka » stř 19. srp 2009 21:32:23

Meg, pokud prodavas napr. na fleru, tak bys mela mit ZL, protoze se jedna o soustavnou cinnost a je uplne jedno kolik vydelas... Ta castka kterou pises se tyka pouze jednorazove cinnosti napr. jen jednou za nejakou delsi dobu...
Uživatelský avatar
paaajinka
 
Příspěvky: 78
Registrován: stř 17. čer 2009 19:55:43

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod t.tel » úte 29. zář 2009 11:54:49

KatkaB píše:Už jsem si zjišťovala co a jak a musí to udělat na mamku, která jezdí se mnou jako doprovod :lol: ... Budu totiž od 1.8. na pracáku - i když pořád marodím a doufám, že budu ještě dalších 9 měsíců :D Mamka má stálé zaměstnání a tak nebude platit zálohy - hlavně už má živnosťák na nákup a prodej, tak to jenom aktivuje (má ho pozastavený) a případně rozšíří...


Mamka chce prodávat nějaké moje věci jednomu obchůdku (prý už moc utrácím a penízky mizí -- sice nejsou její, ale má pravdu), živnosťák má, ale nechce tvrdit, že ty výtvory jsou její (s majitelkou se znají, takže by jí to ani nesežrali). Že prý se asi oficiálně může prodávat výrobky blízkých rodinných příslušníků, ale není si jistá. Nevíte o tom někdo něco?
Dík moc.
Produkty Microsoftu jako jako arogantní gentlemani: myslí si, že ví mnohem lépe než my, co právě potřebujeme, a poskytnou nám to bez předchozího varování.
Uživatelský avatar
t.tel
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 10. čer 2009 8:55:26
Bydliště: Hradec Králové, přechodně Praha-Trója

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod andílek_strážný » úte 15. pro 2009 16:03:40

holky, chci se zeptat, jestli nemá nějaká studentka s živnosťákem zkušenost. Dostávám v tuto chvíli přídavky, studuju a pokud si zařídím živnosťák, tak už žádné přídavky nedostanu? moc díky
Uživatelský avatar
andílek_strážný
 
Příspěvky: 159
Registrován: stř 24. čer 2009 19:19:37
Bydliště: Havířov

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Kiwik » ned 03. led 2010 15:46:06

to t.tel
myslím že se do živnostenského listu dá dát něco jako sleva na studentna - kdy rodič zažádá ( nejsem si jistá jak to je),ale vím,že maminka z Tebe může udělat spolupracovníka a pak by to bylo určitě legální. jinak ten odkaz na stránku jakpodnikat vám všechno vysvětlí.
myslím že hranice je 6000,- za rok,v případě že se nejdená o soustavno činnost za účelem prodeje. pokud ano,i když hranici nepřesáhne,je nutné si živn,list pořídit. hranice 20 000 ,- o kterých se tu pořád mluví platí pro Ty,kteří už ž.l. mají.pokud jejich příjem nedosáhne 20 000 pak se to nějak s odečtením výdajů a teoretického zdrav a soc pojištění prý jakoby vynuluje,tudíž nemusí příjmy danit.

prot studenty a maminky na mateřské platí že nemusí odvádět zdravotní a sociální pojištění
pokud jsou tam chyby,jakože asi ano,opravte mě prosím. nejsem žádný právník,jen se chystám si onen list založit,ale čekám ještě do února. hranici 6000 jsem ještě ani zdaleka nepřesáhla,ale mohlo by k tomu v budoucnu dojít,roto nechci dělat nic nelegálně a navíc pak člověk může prodávat legálně i na jarmarcích ve svém stánečku a na netu.
pro studenty a maminky na mateřské je to výhodné.o peníze se bát nemusíte.je potřeba si jen vést příjmy a výdaje a faktury. a v případě že chcete mít paušální výdaje což je u volné činnosti,mezi které patří i korálkování, je to nějakých 60%. a odpadá vám tak vedení výdajů- nemusíte dokládat výdaje,faktury..
korálkování a drobné věci spadají pod volnou živnost na kteorzu není potřeba určité vzdělání,volných živností můžete mít kolik chcete,za každou další neplatíte,platíte jen 1000,- při zakládání ž.l.
Kiwik
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 12. pro 2009 11:01:45

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod caboro » úte 15. úno 2011 19:36:46

Ahoj, já bych se chtěla zeptat zda pokud půjdu jednou za rok někam na jarmark a moje prodané věci nepřekročí 20.000kč, tak živnostťák mít nemusím a na jarmark normálně můžu?
caboro
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 24. pro 2010 21:53:47

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod atayela » úte 15. úno 2011 21:43:16

caboro píše:Ahoj, já bych se chtěla zeptat zda pokud půjdu jednou za rok někam na jarmark a moje prodané věci nepřekročí 20.000kč, tak živnostťák mít nemusím a na jarmark normálně můžu?


co se týká účasti na jarmarku, tak třeba u nás pořádá trhy na náměstí magistrát, ten při podávání přihlášek nevyžaduje doložit živnostenský list, ale pozor - v době konání jarmarku chodí po prodejcích kontrola z finančáku a musíš mít kopii živnostáku vystavenou, takže bez živnosťáku tam prodávat nelze
Mitakyue oyasin.
Uživatelský avatar
atayela
 
Příspěvky: 58
Registrován: sob 13. čer 2009 8:24:12
Bydliště: Zlín

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod caboro » stř 16. úno 2011 9:13:38

A mohu se zeptat zda tu někdo máte živnosťák a jezdíte na jarmarky?
caboro
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 24. pro 2010 21:53:47

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod regi.m » stř 16. úno 2011 10:54:23

atayela píše:
caboro píše:Ahoj, já bych se chtěla zeptat zda pokud půjdu jednou za rok někam na jarmark a moje prodané věci nepřekročí 20.000kč, tak živnostťák mít nemusím a na jarmark normálně můžu?


co se týká účasti na jarmarku, tak třeba u nás pořádá trhy na náměstí magistrát, ten při podávání přihlášek nevyžaduje doložit živnostenský list, ale pozor - v době konání jarmarku chodí po prodejcích kontrola z finančáku a musíš mít kopii živnostáku vystavenou, takže bez živnosťáku tam prodávat nelze


A co hůř...bavila jsem se s jednou paní, co jezdí na jarmarky, má všechny papíry - dělá to legálně, sice dělá něco jiného (šije hračky), ale taky ruční výroba, ale povídala, že kromě živnosťáku, že může přijít i obchodní inspekce...musí být označený stánek provozovatelem (IČem), musí mít evidenci, co za kolik prodala (měla takové šílené tabulky, co vypisovala), musela mít atesty od použitých materiálů, a jiné věci...
regi.m
 
Příspěvky: 434
Registrován: úte 09. čer 2009 15:50:59
Bydliště: Valašsko

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod atayela » stř 16. úno 2011 13:53:33

regi.m píše:
atayela píše:
caboro píše:Ahoj, já bych se chtěla zeptat zda pokud půjdu jednou za rok někam na jarmark a moje prodané věci nepřekročí 20.000kč, tak živnostťák mít nemusím a na jarmark normálně můžu?


co se týká účasti na jarmarku, tak třeba u nás pořádá trhy na náměstí magistrát, ten při podávání přihlášek nevyžaduje doložit živnostenský list, ale pozor - v době konání jarmarku chodí po prodejcích kontrola z finančáku a musíš mít kopii živnostáku vystavenou, takže bez živnosťáku tam prodávat nelze


A co hůř...bavila jsem se s jednou paní, co jezdí na jarmarky, má všechny papíry - dělá to legálně, sice dělá něco jiného (šije hračky), ale taky ruční výroba, ale povídala, že kromě živnosťáku, že může přijít i obchodní inspekce...musí být označený stánek provozovatelem (IČem), musí mít evidenci, co za kolik prodala (měla takové šílené tabulky, co vypisovala), musela mít atesty od použitých materiálů, a jiné věci...


Nevím, prodávám ve Zlíně na jarmarcích dvakrát ročně už několik let, mám tedy živnostenský list, původně pouze na výrobu a prodej bižuterie, ted jsem si ho rozšířila, kontrola vždycky vyžadovala viditelně vystavený živnostenský list, tam to IČ je, evidence podle nich stačí sešit, kde si zapisuju prodané zboží. To si rozepisuju po dnech a typu zboží (náušnice,náramky,přívěšky apodobně), ale to spíše pro sebe, pro svou informovanost, kolik čeho prodám. A atest na korálky a komponenty nikdo zatím nevyžadoval, nevím jak je to v případě jiných výrobků.
Mitakyue oyasin.
Uživatelský avatar
atayela
 
Příspěvky: 58
Registrován: sob 13. čer 2009 8:24:12
Bydliště: Zlín

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Noxys » pát 12. srp 2011 19:53:29

Ahoj
Omlouvám se ale asi jsem uplně natvrdlá. Nemohl by mi to někdo vysvětlit na modelovém příkladě ?
Založím si živnosťák (už aspoň vím jak ) a pak když půjdu nakoupit korálky vezmu si učtenku a pak si ji dam do účetnictví ? A když pak vyrábím musím si věst kolik jsem toho spotřebovala ? A když průměrně vydělám cca 1000 kč měsíčně ? kolik se pak platí ty odvody na konci roku ? A mohl by mi prosím někdo napsat jak presně si věst ten sešit s tím účetnictvím ??
Mě by moc pomohl modelový příklad... Např kolik si vydelate / kolik nakoupite , a kolik se pak za to platí na konci roku .
A jeste by em zajimalo kdyz jsem studentka jestli platim ty zalohy ?

Moc Moc Moc děkuji za odpovědi.

A děkuji že se mnou máte trpělivost.
Uživatelský avatar
Noxys
 
Příspěvky: 155
Registrován: pát 13. lis 2009 12:37:22
Bydliště: Praha a Mochov střídavě
Úroveň: mírně pokročilá a přijímám každou kritiku

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Radka » stř 04. črc 2012 16:13:11

Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo se věnuje korálkování a prodeji korálků a komponentů na ŽL? Vážně o tom přemýšlím, ale zajímalo by mě, od jaké hranice příjmů se to vůbec vyplatí. (ohledně pojištění, daní, atd.)
Vesměs jsou tu staré příspěvky, tak bych to i ráda oživila. *jump*
Radka
Radka
Nový člen fóra
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 11. úno 2012 13:18:41
Úroveň: pokročilý

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Tangled » čtv 05. črc 2012 10:23:00

Radka píše:Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo se věnuje korálkování a prodeji korálků a komponentů na ŽL? Vážně o tom přemýšlím, ale zajímalo by mě, od jaké hranice příjmů se to vůbec vyplatí. (ohledně pojištění, daní, atd.)
Vesměs jsou tu staré příspěvky, tak bych to i ráda oživila. *jump*
Radka


Záleží na tom, jaké jsou Tvé ostatní příjmy. Pokud by tohle byl jediný tak se to vyplatí až ve velkém objemu. Počítej 1697 Kč minimální záloha na zdrávku a asi 1800 Kč na soc. pojištění měsíčně :? Pokud by to byl vedlejší příjem, tak tam je to méně než polovina a už to není tak hrozné. Ale nejlépe pokud by Tvůj hlavním příjem byl jiný ŽL...
Uživatelský avatar
Tangled
 
Příspěvky: 470
Registrován: čtv 21. čer 2012 14:00:47
Bydliště: Kořenov

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Hanina24 » stř 17. dub 2013 20:22:27

Trochu obnovím téma... z toho co jsem si tady přečetla moc moudrá nejsem (nebo jsem spíš natvrdlá :? )...
Dám příklad... Jsem na mateřské (na úřadě mi bylo řečeno že si mohu přivydělat, ale neřekli jak a kolik...)... Mám na fler pár věcí. Za celý rok co tam mám profil jsem prodala jednu věc ;) Většinou prodávám po známých jen tak... Má to u mě vůbec cenu si dělat ŽL? Manžel se bojí, abych neměla malér, když prodávám a nemám ho. Uvažuju, že bych to na fler zabalila, protože to tímto způsobem nemá cenu... A na soukromý prodej také musím mít ŽL? prosím poraďte ;)
Uživatelský avatar
Hanina24
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 535
Registrován: čtv 21. čer 2012 19:37:27
Bydliště: Mezno (20km od Tábora, 30km od Benešova :-)
Úroveň: pokročilý začátečník :-)

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod kikina » ned 21. dub 2013 21:56:12

Hani, nevím, jestli Ti to ještě k něčemu bude (možná už sis zjistila informace jinde), ale je to v zásadě tak, že pokud prodáváš na Fleru něco, co jsi od začátku prodat chtěla (myslím tím, že to původně bylo vytvořeno za účelem prodeje), tak se vlastně o podnikání jedná. Ovšem pokud by šlo o něco, cos původně vytvořila a teď nevíš, co s tím, tak to živnost není - prodáváš vlastně svoje věci, které nepotřebuješ.
Trochu dochází k zaměňování problematiky podnikání dle živnostenského zákona a nutnosti platit daně (a pojištění). Ano, je pravda, že do určité výše příjmu nejsi ani povinna podávat přiznání, neřku-li platit daně a pojištění. Ale "černé" podnikání dle živnostenského zákona je něco jiného.

Napadlo mě ještě něco jiného - a bylo by fajn, kdyby tu mezi námi byl nějaký právník a uvedl to na pravou míru - jestli totiž celá tahle debata není zbytečná. Výroba šperků se všeobecně totiž považuje za uměleckou činnost a na tu žádný ŽL není potřeba.
kikina
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 596
Registrován: čtv 05. črc 2012 21:53:08
Úroveň: začátečník

Re: Jak je to se ŽL

Příspěvekod Hanina24 » pon 22. dub 2013 12:32:47

kikina píše:Napadlo mě ještě něco jiného - a bylo by fajn, kdyby tu mezi námi byl nějaký právník a uvedl to na pravou míru - jestli totiž celá tahle debata není zbytečná. Výroba šperků se všeobecně totiž považuje za uměleckou činnost a na tu žádný ŽL není potřeba.

Tak to jsi uhodila hřebíček na hlavičku :lol:
Uživatelský avatar
Hanina24
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 535
Registrován: čtv 21. čer 2012 19:37:27
Bydliště: Mezno (20km od Tábora, 30km od Benešova :-)
Úroveň: pokročilý začátečník :-)

Další

Zpět na Prodáváme

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron