ZULU INSPIRATED BEADWORK
Diane Fizgerald
Interweave Press LLC
130 stran
419 Kč (Bijoux components, Jablonec)
anglicky
Knížka vhodná hlavně pro pokročilejší korálkářky, které už omrzely "obyčejné korálkové stehy", jako peyote apod., nebo naopak pro ty, které chtějí začít korálkovat "z druhého konce". Většina stehů použitých v této knize ale vychází ze stehů známějších, takže se stejně vyplatí je umět.
Prvních několik stran je věnováno povídání o kmeni Zulu, jeho zvycích, tradicích spojených s korálkováním apod. spolu se spoustou inspirativních fotek.
Následuje asi 22 korálkovacích projektů, co projekt, to jiný druh stehu. Užijí si hlavně milovnice různých korálkovacích dutinek, ropes, spirál či jak to nazvat...protože např. dutinka trojúhelníkového nebo čtvercového průřezu, či "třínohá" dutinka, prostě nemají chybu.
Knížka samozřejmě obsahuje i řadu projektů "placatých" (ty mám já osobně skoro radši), jako třeba různé "netting" techniky (hexagon netting, square netting).
Postupy jsou popsány jak v textu, tak pomocí celkem pěkných schémat, každý projekt doprovází fotky hotového kusu v několika variantách, jednak v jakési "domorodé" Zulu verzi a jednak jednom i více příkladech "civilnějších". Záleží vlastně jen na druhu a barvě použitých korálků.
Většina stehů zde použitých je úplně "nových", ještě neokoukaných, z materiálu většinou nepotřebujete nic víc, než rokajl a kus nitě.
Některé postupy jsou trochu komplikovanější, proto je dobré mít již nějaké zkušennosti s šitím z korálků, ale jinak všechny projekty jsou moc pěkné, myslím, že kniha se vyplatí. Pro korálkářky postižené "šicí mánií" určitě.
Autorka knihy píše i pro časopis Bead & Button.
(Spearhead chain - moje verze)