no, můžeš zkusit odhadnout délku podle toho, kolikrát a jak protahuješ korálky (například peyotová spirála - vzala bych obvod jedné otočky krát počet řad v jednom centimetru krát předpokládanou délku spirály v centimetrech, takže pokud bych dělala spirálu o průměru 1,5 cm a v jednom centimetru by bylo deset řad a byla by dlouhá 20 centimetrů, vychází mi necelých deset metrů nitě!), ale
1) jedná se o velice přibližný odhad
2) šít s desetimetrovou nití by bylo šíleně nepohodlné, .nit by se špatně protahovala, dělaly by se na ní uzlíky, bylo by skoro nemožné najít konec ... to už je fakt lepší párkrát za práci navázat
S navazováním prostě musíš počítat, mě když se na kurzech lidi ptají, jak dlouhou nit si mají ustřihnout, říkám: "tak aby se s ní dobře šilo - abyste nemuseli navazovat po dvou řadách, ale abyste nemuseli běhat s nití na druhý konec místnosti." a většinou poradím něco kolem jednoho a půl metru. Technik jak navazovat je mnoho, řekla bych že každý používá jiný způsob a řekla bych že nejjednodušší bude zakončit docházející nit tak, jak když končíš celý výrobek a potom si provlečeš nit v místě, které už máš ušité a zavážeš konce a protáhneš jehlu tam, kde jsi skončila. Pokud bys chtěla zavazovat jinak, vyzkoušej nějaký pevný a co nejmenší uzlík a ten uvaž co nejblíž k již ušitým korálkům (abys ho nemusela protahovat dalšími korálky)
Druhé otázce moc nerozumím, ale podobná problematika se řeší tady:
viewtopic.php?f=34&t=4676myslím že vlasec se bude kroutit vždycky, na tvém místě bych vyzkoušela monofilovou nit nebo Nymo a možná se ti s nimi bude pracovat líp.
//EDIT: trochu jsem upravila název tématu, aby bylo jasnější o co v něm jde