O vkládání fotekObvyklá otázka č. 1:
Proč musí být fotky nahrané někde jinde na internetu, když je sem chci vložit?Jde o dostupnou kapacitu. Představte si, kolik fotek sem denně přibude. A každá z nich má nějakou svoji velikost - teď nemyslím rozměr, ale "datovou" velikost, kolik místa na disku je potřeba k uložení fotky.
Tady toto fórum je umístěno na serveru připojeném k internetu a za toto umístění na serveru se platí ne zrovna zanedbatelná finanční částka. V ceně je jak samotné umístění stránek online, tak určitý prostor na disku, který můžeme využívat - a tento prostor je omezený. Čím více prostoru chcete, tím více si zaplatíte.
Ano, mohli bychom ukládat fotky přímo sem "na fórum", ale místo na disku, které máme k dispozici, by takové množství fotek nepojmulo. Příplatek za více místa by pak zvednul náklady na provoz fóra až několikanásobně.
Přitom na internetu existují volně dostupné služby, které se specializují na ukládání Vašich obrázků, mají k tomu dost místa a vhodný software. Tady můžete nahrát cokoliv a poté to klasickým způsobem vložit na fórum.
Obvyklá otázka č.2:
Jsem začátečník a chci sem vložit fotku, ale nemám na internetu žádnou galeriiMoje doporučení zní následovně: Pročtěte si návod na vkládání obrázků a pak si takovouto službu někde obstarejte. Je to užitečné a v naprosté většině případů je to zdarma.
Můžete ale také využít tzv. vkládání příloh, viz níže
Obvyklá otázka č. 3:
Co to jsou přílohy? Proč občas můžu vložit přílohu a občas ne? Proč mi to píše že byla vyčerpána maximální velikost příloh? Co dělám špatně?Vraťte se k otázce č. 1. Vkládání příloh je právě ta funkce, která Vám umožní nahrát přímo na fórum obrázek z Vašeho počítače. Z kapacitních důvodů však platí pro přílohy spousta omezení, se kterými se v praxi můžete střetnout. Např.:
Do jednoho příspěvku můžete vložit maximálně tři přílohy
Maximální velikost jednoho souboru je 512 KB
Celkový prostor pro přílohy je omezen na 150 MB (současný stav - z toho zatím cca 100 MB volných)
Je-li některá z těchto podmínek porušena, systém vám nedovolí přílohu vložit.
První dvě situace můžete vyřešit sami, rozdělením Vašeho příspěvku do dvou nebo zmenšením objemu fotky v oblíbeném grafickém editoru.
Poslední situaci sami neovlivníte - pokud se s touto hláškou ale setkáte, napište mi a já posoudím co se s tím dá dělat. Počítejte ale s tím, že jednou narazíme na "strop" a prostor již nepůjde dále navyšovat. Proto přílohy používejte pouze v případě, kdy nemůžete soubor vložit jiným způsobem (např. první příspěvek na fóru, než si vyberete vhodnou online službu)
Pokud je obrázek, který chcete vložit, volně dostupný na internetu a vy ho stejně vložíte pomocí přílohy, očekávejte že váš za to krutě sprdnu