Domácí pekárna - recepty

I korálkářky občas musí jíst ...

Domácí pekárna - recepty

Příspěvekod regi.m » pon 19. črc 2010 8:01:08

Tak se vracím k tématu domácí pekárny. Po dlouhých úvahách a sledování jsem jednu zakoupila a můžu říct, že jsem spokojená a už bych ji nedala *thup* .
Vím, že receptů je všude spousty, vybrala jsem svých pár vyzkoušených a vynikajících. Omlouvám se, nevím, který zdroj jsem použila, páč jsem si to jen tak stahovala do wordu.
Možné zdroje jsou:
mamincinyrecepty.cz
toprecepty.cz
domacipekarny.dama.cz

Jde mi o to, chtěla bych Vás poprosit, jaký je Váš oblíbený, vyzkoušený recept?
Hlavně tedy na chleba. Já zatím zkusila ten slunečnicový (viz. níže) a už jsem u něj zůstala. Pokaždé si říkám, zkusím nějaký jiný ;) , ale stejně jdu zase do tohoto :( . Vím, třeba na dámě je receptů, přes tisícovku, ale někdy už jen to pročítání trochu unavuje. Takže pokud máte nějaký oblíbený recept, sem s ním.



Bábovka Margotka
Ingredience
150 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vejce, 200g cukru krupice, 150 g nastrouhané tyčinky margot, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny.
Program: dort - světlá kůrka
Po zapípání zkusíme špejlí, je-li bábovka hotová. Pokud ne, zapneme ještě na pár minut program pečení.
Hotovou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mletými ořechy.

Perník z pekárny
Ingredience
250 ml mléka, 1 vejce, 10 lžic oleje, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, podle chuti rozinky, ořechy, kousky čokolády,...
Postup
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Stav upečení zkoušíme špejlí.

Slunečnicový chléb
Ingredience
360 ml vody, 30 g másla, 525 g hladké mouky, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 kávové lžičky soli, 50 g slunečnicových semínek, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Ingredience vložit do pekárny v uvedeném pořadí tak, aby se kvasnice nedotýkaly tekuté části. Zapnout program KLASIK, velikost II, kůrka střední. Semínka až po zvukovém signálu.
Obměna: 100 g mouky můžeme nahradit celozrnnou špaldovou.

Mazanec
Suroviny:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda, jinak se rozpustí a těsto bude hnědé.
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký

nedělní štola
Suroviny:
200 ml mléka
60 g Hery
2 vejce
1 vanilkový pudink v prášku
60 g cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme 2 lžíce rozinek namočených v rumu, mandle
(zde dávám prakticky cokoli - sušené jahody, broskve, hrušky, třešně,....)
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Střední
Postup:
Program Základní, po zvukovém signálu přidáme rozinky a mandle.
Po ukončení programu vyzkoušíme špejlí, zda je štola upečená, pokud ne, nastavíme program PEČENÍ a za stálé kontroly dopečeme.
regi.m
 
Příspěvky: 434
Registrován: úte 09. čer 2009 15:50:59
Bydliště: Valašsko

Re: Domácí pekárna - recepty

Příspěvekod Miau » pon 19. črc 2010 12:51:08

Diky za tohle tema, urcite se bude hodit i pro nas ostatni.

ja delam rada Medove Rohliky
Testo:
260ml vody
20g oleje
2 lžičky soli
1 lžíce medu
350g polohrubé mouky
150g hladké mouky
droždí

a pak umotam rohliky, necham 20 minut dokynout, potru slanou vodou, posypu a upecu v troube (cca 20min. na 180°C)
Miau
Miau
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát 19. čer 2009 8:50:24

Re: Domácí pekárna - recepty

Příspěvekod jitka- » pon 19. črc 2010 14:48:04

Ahojky! Já mám doma pekárnu už skoro tři roky a nedala bych ji za nic na světě. Moje kamarádka má bezva stránky o pekárně a všechny recepty má vyzkoušené http://www.primapekarna.estranky.cz/

A tady jsou moje vyzkoušené recepty.

Chléb Šumava

800g (600g)
320ml (240ml) vody
1,5 PL (1 PL) (polévková lžíce) octa
3 PL (2 PL) olivového oleje
260g (200g) hladké pšeničné mouky
80g (60g) žitné chlebové mouky
60g (45g) celozrnné žitné mouky
60g (45g) celozrnné pšeničné mouky
1 ČL (¾ ČL) (čajová lžička) cukru
1 PL (¾ PL) drceného kmínu
26g (20g) čerstvého droždí (nebo 1,5 ČL sušeného droždí)
13g (10g) soli

můžeme přidat 2-3 PL lněného semínka, 2-3 PL slunečnice
Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední

Kváskový chléb od Iv@

800g (600g)
300 ml (190 ml) vody
1,5 ČL (1 ¼ ČL) soli
2 PL (1,5 PL) olivového oleje
350g (260g) hladké mouky
65g (60g) žitné chlebové mouky
2 PL (1 PL) bramborákového těsta v prášku (nebo Solamylu)
1 PL (¾ PL) drceného kmínu
1 ČL (¾ ČL) cukru
15 g (10 g) čerstvého droždí ( nebo 1,5 ČL sušeného)
80g (55g) hustého kvásku

Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední

Suroviny dáváme do pekárny v napsaném pořadí. Lžíce a lžičky jsou zarovnané. Pečivo před kynutím vyválíme v mouce, aby při kynutí neoschlo. Ze začátku hlídáme, aby těsto nebylo moc řídké, každá mouka je jinak suchá.
Chléb můžeme upéct v pekárně, potom je lepší sušené droždí, protože čerstvé může být cítit. Pokud chceme chléb upéct v troubě, zaděláme těsto na program Příprava těsta. Po vykynutí vyklopíme na pomoučený vál a prohněteme, těsto musí být tužší, nesmí se roztékat. Uděláme šišku, omoučíme v mouce, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu předehřejeme na 200-220 stupňů. Vysoká teplota je důležitá, aby mělo pečivo tenkou tmavší kůrku a uvnitř nebylo vyschlé. Chléb během kynutí potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody, díky tomu bude krásně hladký a udrží si při pečení tvar. Nakynutý a potřený chléb vložíme do rozpálené trouby a pečeme, až je na povrchu i zespodu krásně zlatavý. Necháme vychladnout na kovové mřížce.
Olej používáme olivový (stačí i obyčejnější v plastu), protože obyčejné slunečnicové a řepkové jsou v pečivu cítit olejovou chutí.
Semínka a přísady jako česnek nebo osmaženou cibuli přidáváme podle chuti.
Kvásek si můžeme udělat doma, http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky


Bochánky slané 12-14 ks

270 ml tekutiny (voda + mléko)
1 vejce
4 PL olivového oleje + 1 PL másla
2 ČL soli
500g hladké mouky
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí

program – těsto

Po vykynutí uděláme bochánky a omoučíme je v mouce. Dáme na plech na pečicí papír a necháme nakynou na 50 stupňů v troubě. Vyndáme, troubu dáme na 180-200 stupňů a bochánky vložíme do rozpálené trouby. Upečeme dozlatova (asi 15 minut). Tyto bochánky nemusíme potírat vejcem, hodí se jako pečivo ke smetanovým omáčkám.

Klasické rohlíky

8ks (12ks)

180g (260g) vody
3 PL (4 PL) olivového oleje
1 ¼ ČL (2 ČL) soli
340g (500g) hladké mouky
¾ ČL (1 ČL) cukru
21g (30g) čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)

program – těsto

Vykynuté těsto rozdělíme na určený počet dílů, vyválíme podlouhlou placku a z jedné strany začneme motat rohlíky. Umotaný rohlík ještě válením upravíme do pěkného tvaru a vyválíme v mouce. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu rozpálíme na 200-220 stupňů, rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem s trochou vody a dáme do rozpálené trouby. Pečeme 15-16 minut.

Celozrnné rohlíky 8 ks = 1 plech

190 ml vody
3 PL olivového oleje
1 ¼ ČL soli
250g hladké mouky
70g celozrnné pšeničné mouky
¾ ČL cukru
1 PL pšeničných klíčků
1 PL lněného semínka
21g čerstvého droždí

program – těsto, postup stejný jako u klasických rohlíků.

Bagety od Iv@ 4 ks na bagetový plech

220 ml vody,
2 PL oleje,
1,5 ČL soli
350g hladké mouky
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí

program – těsto, postup stejný jako u rohlíků, jen tvarujeme bagety do bagetového plechu. Pokud nemáme bagetový plech, dáme bagety na normální a budou mít rovný spodek.

Tmavé bagety se semínky od Iv@

100ml vody
160g vývaru z Melty
2 ČL soli
25g olivového oleje
100g pšeničné celozrnné mouky
200g polohrubé mouky
190g hladké mouky
50g strouhaného sýra
2 ČL cukru
21g čerstvého droždí

program – těsto. Postup výše. Během vyvalování podsypeme lněným semínkem a zapracujeme do povrchu těsta.

Knedlíky (2-3 šišky houskový přílohový nebo ovocné)

250 ml mléka
1 vejce
1 ČL soli
500g mouky (napůl hrubá a hladká)
1 ČL cukru
21g čerstvého droždí
(na přílohový dáme 3 hrsti nakrájených starších rohlíků)

program – těsto

Uděláme šišky a necháme ještě 15 minut kynout nebo naplníme ovocem a necháme kynout. Nachystáme si tác nebo talíře, které lehce potřeme olejem.
V páře vaříme 25 minut. Ve vodě vaříme 18 minut a v půlce otočíme. Po uvaření a vytáhnutí dáme na pomaštěný tác a IHNED propícháme tenkou dlouhou vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.

Pizza chléb

280 ml vody
2 PL olivového oleje,
2 ČL soli
480g hladké mouky
1 ČL cukru
2 ČL sušeného droždí nebo 20g čerstvého
program – těsto

Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme dvě placky. Každou potřeme kečupem, česnekem, solí a pepřem. Poklademe salámem, sýrem, houbami (podle chutí, stačí ale i jen salám a sýr). Srolujeme dva záviny a vložíme do pekárny na délku vedle sebe. Potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Pekárnu dáme na 2 minuty naprogram pečení, pak vypneme a necháme 15 minut kynout, pak dáme opět pečení a upečeme.
Těsto se hodí i na klasickou pizzu na plech.

Buchty, koláče, záviny

160 ml mléka
50g rozpuštěného másla nebo sádla
½ ČL soli
50g cukru
350g mouky (napůl hladkou a polohrubou)
15g čerstvého droždí
1 ČL citronové kůry a šťávy (kůru mám smíchanou do zásoby s pískovým cukrem ve skleničce v lednici, šťávu mám na mražáku a podle potřeby kousek ukrojím)

program – těsto

Z těsta můžeme udělat buchty plněné dle chuti, dáváme do pekáčku a každou omastíme. Nebo uděláme závin s libovolnou náplní, závin potřeme vejcem. Nebo děláme klasické koláče plněné tvarohem a nahoru dáme povidla a drobenku. Vše pečeme na 180 stupňů do zlatova (asi 20 minut)

Frgále 2 ks = 2 plechy

200 ml mléka
80g mletého cukru
80g rozpuštěného másla
1 vejce
½ ČL soli
500g mouky (napůl hladká a polohrubá)
citronová kůra
20g čerstvého droždí

program – těsto
Z vykynutého těsta rozválíme na dva plechy na pečicí papír velkou kulatou placku přes celý plech. Potřeme náplní (na dva koláče 500g tvarohu, cukr, rum) a posypeme drobenkou (hladká a polohrubá mouka, mletý cukr, vanilkový cukr, máslo). Pečeme na 180 stupňů.

Kynutá bábovka s mákem

150 ml mléka
1 vejce
50-80 g rozpuštěného másla nebo sádla
50g cukru
½ ČL soli
350g hladké mouky
20g čerstvého droždí (nebo 1 ČL sušeného)
citronová kůra

náplň: 100ml mléka přivedeme k varu, přidáme 70g mletého máku, 30g cukru, mletou skořici, citronovou kůru, 1 lžíci rybízové marmelády, rum, lžíci strouhaného perníku

program – těsto
Z vykynutého těsta vyválíme plát, polovinu potřeme makovou náplní, stočíme roládu a dáme do vymazané bábovkové formy a necháme nakynout. Pečeme na 180 stupňů. Po upečení poprášíme moukou a vyklopíme na talíř a pocukrujeme.

Bochánek, mazanec, vánočka

250ml mléka
2 žloutky
100g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
5 PL mletého cukru
1 ČL soli
500g polohrubé mouky
21g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)
na chuť můžeme přidat špetku mletého badyánu nebo muškátového květu
po zaznění zvukového signálu: 2 PL hrozinek namočených v rumu, kandované ovoce

program – klasik, velikost – 1, kůrka – světlá

Nejúžasnější velikonoční pletenec

125 ml mléka
1 vejce
80g rozpuštěného másla
80g cukru
¾ ČL soli
½ vanilkového cukru
380g mouky (napůl hladké a polohrubé)
citronová kůra
21g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)

program – těsto
Po vykynutí propracujeme na vále a vytvarujeme mazanec nebo vánočku. Dáme na plech s pečicím papírem, potřeme vajíčkem, necháme nakynout a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.

Vánočka jako kupovaná od Iv@

125 ml vody
80g cukru
50g rozpuštěného másla
1 vejce
½ ČL soli
350-370g hladké mouky
citronová kůra
30g čerstvého droždí (nebo 2 ČL sušeného)

program – těsto
Po vykynutí upleteme vánočku, necháme nakynout, potřeme vejce a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.

Sváteční vánočka

150 ml mléka
½ ČL soli
2 žloutky
125g cukru krupice
125g dobrého másla nakrájeného na kousky!
1 PL citronové a pomerančové šťávy
500g hladké mouky

70g hrozinek namočených přes noc v bílém víně

program – těsto

Po vykynutí prohněteme na vále, rozdělíme na 9 dílů, do každého zabalíme část hrozinek a upleteme vánočku. Potřeme nálevem z hrozinek a necháme dostatečně nakynout. Pečeme
5 minut na 180 stupňů, pak 1 hodinu na 150 stupňů. Troubu neotevíráme!

Loupáčky 12 ks (na dva plechy)

175 ml mléka napůl s vodou
1 vejce
70g rozpuštěného másla
½ ČL soli
40g cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
21g čerstvého droždí
mák na posypání

program – těsto

Po vykynutí rozdělíme na 12 kousků, rozválíme dlouhé placičky a smotáme, uválením upravíme tvar, pomoučíme v mouce, dáme na plech s pečicím papírem a necháme nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme na 180-200 stupňů 15 minut.
jitka-
 
Příspěvky: 51
Registrován: sob 17. dub 2010 21:08:05

Re: Domácí pekárna - recepty

Příspěvekod Bouřka » pon 19. črc 2010 22:55:32

Mám ji krátce, zatím se ujal tenhle recept na běžný chleba:
350 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouku

nebo
300 g žitné chlebové mouky
300 g pšeničné chlebové mouku
100 g hladké pšeničné mouku

cca 430 ml vody
3 PL oleje
3 PL octa
3 ČL soli
10 g čerstvého droždí (máme rádi hutnější)
kmín a jiná semínka dle chuti (u nás hlavně kmínu mnoho)

Těším se, že až mi bude líp (jsem dlouhodoběji marod), začnu trochu víc experimentovat. Hlavně se těším na kváskový chleba.
Uživatelský avatar
Bouřka
 
Příspěvky: 462
Registrován: úte 09. čer 2009 19:47:41


Zpět na Vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník