Cukroví

I korálkářky občas musí jíst ...

Cukroví

Příspěvekod Eiffa » ned 13. pro 2009 16:23:39

Koukám, že třeba dneska tu moc nových témat na fóru neni, tak mě napadlo.. Co cukroví? Jaké pečete? Máte nějaký netradiční recepty, nebo vede jen klasika? Vaše nejoblíbenější cukroví z hlediska přípravy/chuti/... Kdy začínáte péct? Pečou u vás i chlapi?:D
My teďka tvoříme americké sušenky a právě jsem dojedla první letošní perníček, zrovna vyndaný z trouby:)
Uživatelský avatar
Eiffa
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 938
Registrován: čtv 11. čer 2009 18:58:21

Re: Cukroví

Příspěvekod Bouřka » ned 13. pro 2009 21:09:12

Letos nepeču asi vůbec, na Vánoce jsme u manželových rodičů a ti mají napečeno (a taky mi ruce rozežral exém). Docela mi to vyhovuje, tenhle rok nějak nejsem v náladě. Jinak peču jen pár kousků, které máme rádi a paní tchyně je nedělá (dostáváme od nich) - perníčky (těm možná neuteču, manžel je určitě chtít bude), kokosky (ty miluju já), linecké pro mojí rodinu, pokud ho neudělá moje maminka, a mandlové hruštičky (recept z Apetitu původem z Řecka, který nás dostal, na ty se asi letos odhodlám). Občas přidám nějaký ten experiment nebo nějaký druh, na který ten rok zrovna máme chuť. Z cukroví od paní tchyně suveréně vedou báječné zázvorky a vanilkové rohlíčky (+ linecké, to miluju a nevadí mi mít ho ve 2 verzích :lol: )
Uživatelský avatar
Bouřka
 
Příspěvky: 462
Registrován: úte 09. čer 2009 19:47:41

Re: Cukroví

Příspěvekod Winterie » ned 13. pro 2009 21:14:11

My s maminkou dopekly dneska. Pekly jsme od pátku. Máme dvanáct druhů a třináctý asi budou ještě kuličky ze zbytečků. Nejlepší je všechno naše cukroví. Musim sobecky napsat, že sem jinde nejedla lepší. Nejvíc ale asi miluju ořechový řezy a podvodnice.
Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl.
A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Jan Werich
Uživatelský avatar
Winterie
 
Příspěvky: 495
Registrován: ned 14. čer 2009 20:21:44
Bydliště: Praha
Úroveň: ta co nic neumí ale do všeho kecá

Re: Cukroví

Příspěvekod Ála » pon 14. pro 2009 7:25:44

My jsme teprve teď o víkendu začaly. Teda mamina, já se přidám tento týden. Máme zatím linecký pracny a bílkové pusinky. Ještě děláme ořechy, žloutkový ("rakvičkový"), 2 druhy úlů, kuličky, marokánky a švestky s mandlí v čokoládě a kokosu. A jeden recept od kámošky.
Vanilkový rohlíčky a perníčky nepečem, ty u nás nikdo nejí.
Uživatelský avatar
Ála
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 1303
Registrován: stř 10. čer 2009 8:14:31
Bydliště: Ústí nad Labem
Úroveň: Pokročilý, stále se učící a žasnoucí

Re: Cukroví

Příspěvekod janava » pon 14. pro 2009 10:33:04

Já letos peču sama poprvé - poměrně dlouho jsme měli sporák s troubou bez fungujícího termostatu, takže to nešlo.
Pro jistotu jsme s mamkou zavedly výměnný obchod, já jí dám půlku svých druhů a ona mě zas půlku svých.
Vanilkové rohlíčky a škebličky s ořechovou náplní už mám, dneska se chystám na darličky a sultánky. Máti dělá
linecké, kokosky, vosí hnízda a švestky s mandlí, jako experiment budou letos marokánky. Vánočky jsou taky na ní, ty má nepřekonatelné.
Recepty na cukroví jsou velmi tradiční, pečeme podle babiččiných...
Uživatelský avatar
janava
 
Příspěvky: 211
Registrován: pát 10. črc 2009 10:30:56
Bydliště: Tábor

Re: Cukroví

Příspěvekod leni » čtv 17. pro 2009 19:06:17

tak já letos zhodnotila situaci: všichni si stýskáte, jak byste měli hubnout, nikdo by to jíst neměl, tak toho napečte málo...výsledkem je, že druhů máme pořád dost, ale od každýho jen pár kousků. A když to vezmu zkraje: vanilkový rohlíčky, Masarykovo (podobné rohlíčkům, ale s kouskama ořechů a takové skoro lepší:-)), třené, vosí hnízda, marokánky máčené i nemáčené v čokoládě, linecké ozdobené 3x jinak( zvonečky s citronovou polevou, srdíčka napůl máčená v čokoládě, klasické kytičky s dírkou), čokoládové tyčky, kuličky z krupičky, kokosky samotné i kokosky s krémem, marmládou a lineckým.
Ale kromě toho pečeme nepřekonatelné slané roládky- je to těsto, na tom směs sýra, másla a koření, celé stočené do rolády a po ztuhnutí se krájí na tenká kolečka a dává se na ně oříšek. Je to dost pracné a naprosto úžasné!

Jinak pečení jsem se letos nezúčastnila, prorože jsem byla nějaká přichcíplá takže jsem se na to vyloženě "vykašlala" :lol:
leni
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte 09. čer 2009 18:01:11
Bydliště: nedaleko Českých Budějovic

Re: Cukroví

Příspěvekod Winterie » čtv 17. pro 2009 19:32:18

Slíbila sem fotku, tak tady je. Moje cukroví, který sem dělala s maminkou a chaloupka od známé.
Obrázek
Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl.
A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Jan Werich
Uživatelský avatar
Winterie
 
Příspěvky: 495
Registrován: ned 14. čer 2009 20:21:44
Bydliště: Praha
Úroveň: ta co nic neumí ale do všeho kecá

Re: Cukroví

Příspěvekod verulina » sob 19. pro 2009 7:50:39

To háčkované je super!!! *rofl1*
verulina
 
Příspěvky: 182
Registrován: stř 10. čer 2009 17:19:52
Bydliště: Rohatec

Re: Cukroví

Příspěvekod gianelle » úte 22. pro 2009 11:12:33

Jsem dneska napekla cookies, perfektní záležitost, celkem rychlovka až na to otravné krájení čokolády :twisted:
Potřebujeme:
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 máslo nebo Heru, půl prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli, dvě vejce, dvě lžíce strouhaných ořechů, 2 čokolády na vaření

Čokolády nasekáme na hrubo. Zbytek ingrediencí smícháme a vypracujeme těsto, do kterého následně vmícháme nasekanou čokoládu. Lžičkou děláme na plech hromádky (pečící papír je dobrá věc ;) ) a pečeme při 200 stupních asi 10 minut.
Na plechu tomu necháme dost místa, páč se to parádně rozteče :D. Cukru můžete klidně dát míň, dávala jsem hrnek a bylo to aji dost. Místo mletých ořechů můžete přidat i jakékoliv jiné "aditivum" dle chuti (různé druhy ořechů, sušeného ovoce ... )

Ještě jsem dělala kokosové kuličky, extra jednoduché a extra dobré - smíchat Salko s kokosem, nadělat kule a obalit v kokosu ;)
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Cukroví

Příspěvekod Majka » úte 22. pro 2009 11:24:10

Cookies dobré být, taky dělám. Už mám rohlíčky, pracny, mrkvové a mamka usochala nepečené mandlové hříbečky - jako živé. Ještě budu dnes a zítra pokračovat. I když zítra budou hlavní hvězdou vánočky...
Beads! Flowers! Freedom! Happiness!
http://www.maybijoux.cz
Uživatelský avatar
Majka
Borkyně měsíce ||||
 
Příspěvky: 1371
Registrován: stř 10. čer 2009 10:56:28
Bydliště: Praha 6

Re: Cukroví

Příspěvekod Monna » úte 22. pro 2009 11:37:08

ňam :) stydím se za svoje velké mezery ve vzdělání, protože já nepeču vůbec, ale vůbec nic! ostuda co..

jenomže my to moc nejíme, radši si dáme řízek a tchýně napeče velký krabice a každý dostane, co si zaslouží, tak jak se to mám naučit:(
Uživatelský avatar
Monna
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 730
Registrován: čtv 11. čer 2009 11:03:25
Bydliště: Klecany

Re: Cukroví

Příspěvekod Miau » ned 05. pro 2010 11:25:38

Ahojky holky, tak je tu opet peceni cukrovi a ja jsem letos hrozne smutna. mam prastary recept na vanilkove rohlicky po prababicce a rok od roku se to testo vic a vic droli. jestli tim jak sidej mouku a maslo.. kdo vi :-( ale nevzdala jsem to a nakonec jsem je nejak spatlala.
kazdopadne bych se vas rada zeptala, zda byste byly ochotne mi poskytnout recept na vase oblibene cukrovi. uplne koukam kolik druhu tu lita ve vzduchu. my doma peceme tak 4 osvedcene - linecke na x zpusobu, vanilkove rohlicky, orechy a kosicky. Rada bych zkusila i neco noveho dobreho. casopisu s cukrovim je hromada, ale znate to, nejlepsi je osvedceny a ozkouseny recept, proto budu rada za jakykoliv typ, kterym bych se mohla letos trochu vytahnout pred tchyni na slovensku :-)
Miau
Miau
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát 19. čer 2009 8:50:24

Re: Cukroví

Příspěvekod Elissa » ned 05. pro 2010 11:30:06

Miau píše:Ahojky holky, tak je tu opet peceni cukrovi a ja jsem letos hrozne smutna. mam prastary recept na vanilkove rohlicky po prababicce a rok od roku se to testo vic a vic droli. jestli tim jak sidej mouku a maslo.. kdo vi :-( ale nevzdala jsem to a nakonec jsem je nejak spatlala.
kazdopadne bych se vas rada zeptala, zda byste byly ochotne mi poskytnout recept na vase oblibene cukrovi. uplne koukam kolik druhu tu lita ve vzduchu. my doma peceme tak 4 osvedcene - linecke na x zpusobu, vanilkove rohlicky, orechy a kosicky. Rada bych zkusila i neco noveho dobreho. casopisu s cukrovim je hromada, ale znate to, nejlepsi je osvedceny a ozkouseny recept, proto budu rada za jakykoliv typ, kterym bych se mohla letos trochu vytahnout pred tchyni na slovensku :-)


S rohlíčky jsme letos měli také problém....těsto se vůbec nedalo zpracovávat. jak na něj člověk sáhl, tak se drobilo. Jinak mi pečeme perníčky, sušenky, linecký, rafaela, rohlíčky, medvědí packy, marokánky, čokoládu, marcipán. ;)
Uživatelský avatar
Elissa
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 1154
Registrován: pon 12. črc 2010 19:47:22
Bydliště: Nehvizdy
Úroveň: řekla bych že pokročilý, stále se učím a mám co dohánět

Re: Cukroví

Příspěvekod gianelle » ned 05. pro 2010 12:07:43

Já jsem dělala vanilkové rohlíčky s kokosem a těsto se povedlo zcela parádně,
100g cukru, 120g kokosu, 120g tuku, 300g polohrubé mouky, vanilka a 1-2 vejce, přidala jsem ještě asi tak dvě lžíce bílého jogurtu na dvě dávky a vanilku nejlépe pravou z lusku.
Pak jsme pekli klasické linecké a ještě jsem zkusila udělat něco jako "müsli sušenky" jak se prodávají v těch balíčcích po šesti, vlastně těsto na způsob lineckého a do toho pomleté pražené ovesné vločky, kakao, skořici a mouku půl na půl hladkou a celozrnnou, jsou fakt parádní.
Pak mám v plánu ještě něco nepečeného, kdesi na netu jsem našla recept na kolečka s limetkovým krémem, tak ty určitě zkusím a ještě mám v plánu vyzkoušet "fudge" - http://www.123easyaspie.com/recipes/search/fudge
Uživatelský avatar
gianelle
Admin / Borkyně měsíce II
 
Příspěvky: 2803
Registrován: úte 09. čer 2009 14:54:44
Bydliště: Šumperk +- 7 km / občas Brno
Úroveň: Dammit, Jim, I'm a beader, not an admin!

Re: Cukroví

Příspěvekod TRZ04 » ned 05. pro 2010 17:26:41

Tak já mám napečené kokosky, mandlovo-vanilkové rohlíčky, marokánky, perníčky a zázvorky. Rohlíčky se mi taky špatně dělaly. Těsto se lámalo a v troubě mi praskaly. Ale nebojím se, že by se o ně přítel nepostaral. Už se během tří dnů postaral o celou várku marokánek. Budu dělat holt nové...Prý si za to můžu sama, že je dělám tak dobré. :D No, ještě mám v plánu nepečené. Ozkoušené tatrankové koule, nugátové kuličky a poprvé bych chtěla zkusit včelí úlky. Pokud by někdo chtěl recepty, ráda dodám. :)
TRZ04
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 10. čer 2009 10:44:58
Bydliště: Žďár nad Sázavou/Hlinsko v Čechách

Re: Cukroví

Příspěvekod TRZ04 » ned 05. pro 2010 21:52:36

Tak o recepty bych zájem na mailu, tak je dávám do pléna:
Marokánky:
do kastrolku dáme - 250 ml mléka + 160 gr rozpuštěného másla + 200 gr cukru moučka (já dala 160 a stačilo) + 60 gr hl.mouky - míchat a míchat a čekat, až to zhoustne. Pak to necháme vychladnout a přimícháme 100 gr mandlí + 100 gr ořechů + 100 pomeranč.kůry + 100 gr rozinek (majitelka receptu prý pom.kůru nedává a místo toho dává sušené švestky). Pak dáváme na pečící papír placičky a pečeme 20 minut. Déle ne, byly by trvdé. A ani se na plechu moc nerozlijí...přítel je baští, až má boule za ušima. Myslela jsem, že budou muset změknout, ale jsou hned měkké.

Tatrankové a nugátové koule dodám. Loni jsem je dělala prvně a recept jsem asi někam založila. Ale mamka ho má leta, tak je to pojištěné :D
TRZ04
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 10. čer 2009 10:44:58
Bydliště: Žďár nad Sázavou/Hlinsko v Čechách

Re: Cukroví

Příspěvekod Kerolajna » ned 05. pro 2010 22:16:34

Super téma, hnedka se přidám... jen se mi blbě píše, protože jsem si udělala na prstu parádní puchýř od toho, jak jsem dneska třela máslo s cukrem. :D
My si u nás doma každej rok říkáme, že uděláme maximálně tři, čtyři druhy... a nikdy se nám to ještě nepovedlo dodržet. Ale už moc nepečeme "klasiku", protože té si užijem na povánočním obědě u prarodičů až až. Letos jsem to spočítala na osm druhů a myslím, že ještě přibude devátej, protože jsme si dneska s mamkou uvědomily, že nemáme nic ve tvaru hvězdiček - ocením jakékoliv nápady, hvězdičky jsme měli vždycky z lineckýho, ale toho jsme už přejezení...

Jinak letos pečeme nebo jinak vyrábíme:
Scottish shortbread - vynikající máslový sušenky, vyloženej zázrak z tří ingrediencí
Makrónky - trocha Francie, tentokrát budou asi zelený s čokoládovo-mátovou náplní
Mozartovy koule - na ty prostě nedám dopustit, i když je to piplačka... :)
Norimberské perníčky - skvělý, měkký hned po upečení, byl na ně i recept v Apetitu, ale pěkně ošizenej, hlavně o to vlastnoručně namíchaný perníkový koření
Čokoládové lanýžky aka truffles - taky piplačka, ale naštěstí má výrobu na starost mamka
Křehotinky - objeveno právě v Apetitu, hledala jsem něco, na čem zužitkuju zbylý žloutky po makróncích :)
Išlské dortíčky - podle Sandtnerky, tohle je vyloženě chlapské cukroví, můj táta ho musí mít každej rok a i přítel si ho okamžitě oblíbil
Vanilkové rohlíčky - jediná klasika kterou prostě musíme mít každej rok, srdeční záležitost

Ke všemu můžu poskytnout recept, kdyby byl náhodou zájem. :)
Uživatelský avatar
Kerolajna
 
Příspěvky: 182
Registrován: pon 09. srp 2010 9:26:24
Bydliště: Brno
Úroveň: Středně pokročilá, konstruktivní kritika vítána :)

Re: Cukroví

Příspěvekod Terezka » ned 05. pro 2010 22:32:03

jůů ty sůši a mátový záležitosti by se mi líbili :-)
pokud to není výrobní tajemství, tak recept by se hodil :-)
Uživatelský avatar
Terezka
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 243
Registrován: úte 09. čer 2009 19:34:03

Re: Cukroví

Příspěvekod Kerolajna » pon 06. pro 2010 10:55:36

Výrobní tajemství to určitě není, ráda se podělím. :)

Scottish Shortbread
220g změklého másla
110g třtinového cukru (dá se i normální bílej, ale není to tak dobrý...)
280g hladké mouky

Utřít změklé máslo s cukrem do hladka, pak postupně přisypávat mouku, vyklopit na vál a ještě trochu těsto propracovat.Tradičně se dělají obdélníčkový sušenky, který se na povrchu propíchají vidličkou, můžou se dělat i kulatý... někdo ještě povrch trochu popráší cukrem, já to nedělala, bylo by to na mě až moc křupavý. Pečou se na pečicím papíře 15-20min do světlehněda, nesmí moc ztmavnout, spíš jen po okrajích. V receptu píšou na 165°C, ale naše horkovzdušná trouba je asi moc výkonná a i 160°C bylo moc a sušenky se trochu "rozplizly" do stran, na chuti to ovšem neubralo. :) A asi jako každý vánoční cukroví by měly chvilku ležet.

Makrónky s mátovou náplní - je to docela alchymie, ale stojí za to

Základní recept:
100g bílků (odpovídá tak čtyřem středně velkým vejcím) - nechat ležet den až dva předem v lednici a hoďku, dvě před pečením vyndat
110g mletých mandlí (čím jemnější prášek, tím lepší)
160g moučkového cukru
60g krupicového cukru
potravinářské barvivo (volitelné, ale podle tradice by měla barva makrónku korespondovat s náplní)

Do velké mísy prosít mandle s moučkovým cukrem. Potravinářské barvivo smíchat v malé misce s krupicovým cukrem do hodně sytého odstínu (v průběhu ještě dost vybledne). Bílky vyšlehat napřed do jemné pěny, potom po lžičkách přidávat krupicový cukr s barvivem a došlehat do "špiček". Bílky opatrně vmíchat do směsi mandlí a moučkového cukru a opatrně míchat, dokud se všechno nespojí v hladkou směs. Pak nejlíp cukrářským sáčkem, ale lze i lžičkou, vyrobit na pečicí papír asi dvoucentimetrová kolečka, mezi jednotlivými kolečky by taky měla být aspoň 2cm mezera. Pak párkrát s plechem klepnout o desku stolu (bubliny pryč) a nechat ležet při pokojové teplotě půl hodiny až hodinu - povrch makrónku by se při jemném dotyku neměl přilepit na prst. Mezitím předehřát troubu na 170°C, po vložení makrónků zmírnit asi na 150°C a péct 10-15min. Makrónky nesmí zhnědnout, pokud by měly náběh na hnědnutí, stačí ještě ztlumit troubu. Makrónky je lepší chladit na chladicí mřížce, pokud by nešly z pečicího papíru odlepit, pomáhá lehce postříkat horký plech pod papírem vodou, pára makrónky hezky uvolní. Vychladlé makrónky slepit náplní, správně by se pak měly ještě 12hodin chladit v ledničce. Podle použité náplně vydrží od tří dnů (s máslovým krémem) až po týden (marmeláda, čokoláda). Naplněné makrónky je možné zmrazit, po rozmražení chutnají skoro jako čerstvé. :)

Čokoládový krém s mátou:
100g kvalitní hořké čokolády, nalámané
100ml smetany (s minimálně 35% tuku)
20g nasekaného másla
hrst nahrubo nasekaných lístků čerstvé máty (pokud není, dá se použít jen esence a naopak, ale kombinace je nejlepší)
1 lžička mátové esence

Nalámanou čokoládu připravit do nějaké tepluvzdorné misky. V menším hrnci přivést k varu smetanu s mátovými lístky, pak stáhnout z plotny a nechat 10min stát, aby se do smetany dostala chuť máty. Pak celou směs ještě jednou přivést k varu a ještě vroucí přes cedník nalít na přichystanou nalámanou čokoládu. Míchat, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, pak přidat nasekané máslo a zase míchat do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchat lžičku mátové esence a krém dát chladit na hoďku do lednice. Pak je připravený k plnění.
Další mnou ozkoušená a míň pracnější náplň je potřít jednu půlku malinovou marmeládou a druhou půlku rozpuštěnou bílou čokoládou. Mám recept i na výborný máslový krém, ale na ten nemám nervy a hlavně cukrářskej teploměr. :D
Uživatelský avatar
Kerolajna
 
Příspěvky: 182
Registrován: pon 09. srp 2010 9:26:24
Bydliště: Brno
Úroveň: Středně pokročilá, konstruktivní kritika vítána :)

Re: Cukroví

Příspěvekod Miau » pon 06. pro 2010 12:47:20

juu me by zajimaly ty Išlské dortíčky jestli mohu poprosit. a nemas foto jak to vypada prosim?
Miau
Miau
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát 19. čer 2009 8:50:24

Re: Cukroví

Příspěvekod Kerolajna » pon 06. pro 2010 20:09:56

S receptem se ráda podělím, ale fotku bohužel nemám, přiložím hnedka jak ty naše naplníme. :) Zatím si můžeš představit dvě kolečka jak na linecký, ale kakaový a bez dírky, slepený vyšší vrstvou náplně, nahoře politý čokoládou a ozdobený oříškem. Něco je i na googlu, ale mně žádná fotka nepřišla dost hezká. :D

Išlské dortíčky

Kolečka:
210g hladké mouky
20g kakaa
70g moučkového cukru
vanilka (nebo jeden vanilkový cukr, ale to je pak potřeba ubrat obyč cukru, podle toho, kolik je v pytlíku)
140g másla
trocha strouhané citronové kůry (asi tři-čtyři strouhnutí, řekla bych)
40g mletých mandlí, my ale děláme i z lískových nebo vlašských oříšků
špetka skořice
půlky oříšků na ozdobu

Náplň:
100g cukru
3 žloutky (volitelné, u nás se žloutky nedávají, protože pak cukroví logicky míň vydrží a taky míň žloutků = víc rumu :) )
vanilka
lžička rumu
20g marmelády (hodí se rybízová třeba)
150g nahrubo pomletých vlašských nebo jiných oříšků

V míse smíchat mouku, kakao, cukr, skořici, citronovou kůru, jemně mleté oříšky a vanilku. Do toho nasekat máslo a vypracovat těsto (upozornění, nikdy těsto neochutnávejte, jinak ho celý sníte :D ). Po minimálně půlhodince chlazení z těsta vyválet plát asi čtvrt centimetru silnej a vykrájet kolečka. Pečou se na pečicím papíře na zhruba 180°C kolem deseti minut - teď nevím přesně čas, prostě až jsou hotové. :) Pak půlku koleček polít čokoládou a do čokolády přilepit půlku oříšku, spojit politá kolečka s nepolitými náplní a je to.
Náplň se dělá tak, že se prostě všechny ingredience dobře promíchají v míse, žádný složitosti... Alespoň ta bezvaječná varianta, pokud do náplně půjdou žloutky, je potřeba je napřed utřít s cukrem do pěny.
Uživatelský avatar
Kerolajna
 
Příspěvky: 182
Registrován: pon 09. srp 2010 9:26:24
Bydliště: Brno
Úroveň: Středně pokročilá, konstruktivní kritika vítána :)

Re: Cukroví

Příspěvekod TRZ04 » úte 07. pro 2010 20:31:11

Přidávám slíbené recepty na kuličky.
Nugátové kuličky:
1 kostka 100% tuku rozpustit
1 celé kakao
1 salko
1 PL hl. mouky
Do rozpuštěného tuku přidáváme postupně ostatní ingredience. Poté necháme hmotu min. 12 h vychladit. Pak tvoříme kuličky a obalujeme je v kokosu.

Tatrankové koule:
Společně utřeme 250 gr cukru moučka + 1 máslo + 2 vejce.
Poté přidáme 2 PL kakaa, 200 gr. sek.ořechů, 5 tatranek (pomeleme je v obalech válečkem a pak vysypeme). Z hmoty tvoříme kouličky, máčíme v čokoládě a ukládáme do košíčků. Necháme v chladnu.
TRZ04
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 10. čer 2009 10:44:58
Bydliště: Žďár nad Sázavou/Hlinsko v Čechách

Re: Cukroví

Příspěvekod ridaska » úte 07. pro 2010 23:23:07

Gi mám návod jak se nekrájet s čokoládou - jak je v obalu tak ji pomlať paličkou nejdřív z jedné a potom i z druhé strany. Bude schopně nalámaná - na cookies to ani jinak nedělám. *thup*
Uživatelský avatar
ridaska
 
Příspěvky: 259
Registrován: pát 02. říj 2009 23:44:55
Bydliště: okolo Sy

Re: Cukroví

Příspěvekod Miau » čtv 09. pro 2010 19:00:37

Holky, ja cokoladu sekam v normalnim rucnim mixeru. jen to parkrat proseknu a je to na prima kousky :-) a hotove do minuty i s pripravou mixeru. jen je dobre mit tu cokoladu z lednice, aby nebyla zmekla :-)
Miau
Miau
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát 19. čer 2009 8:50:24

Re: Cukroví

Příspěvekod Terezka » pát 10. pro 2010 19:49:33

Miau píše:Holky, ja cokoladu sekam v normalnim rucnim mixeru. jen to parkrat proseknu a je to na prima kousky :-) a hotove do minuty i s pripravou mixeru. jen je dobre mit tu cokoladu z lednice, aby nebyla zmekla :-)

když peču muffiny dělám to stejně - nechám ji trochu "povolit" a pak jí akorát rozlámu na jakž takž kousky a šoupnu to do mixeru - je natolik vymakanej že ho hodím na takovou stanici a on si sám točí mističkou a míchá :-)
Uživatelský avatar
Terezka
Borkyně měsíce |
 
Příspěvky: 243
Registrován: úte 09. čer 2009 19:34:03

Re: Cukroví

Příspěvekod Miau » ned 19. pro 2010 12:31:12

TRZ04 píše:Přidávám slíbené recepty na kuličky.
Nugátové kuličky:
1 kostka 100% tuku rozpustit
1 celé kakao
1 salko
1 PL hl. mouky
Do rozpuštěného tuku přidáváme postupně ostatní ingredience. Poté necháme hmotu min. 12 h vychladit. Pak tvoříme kuličky a obalujeme je v kokosu.

Tatrankové koule:
Společně utřeme 250 gr cukru moučka + 1 máslo + 2 vejce.
Poté přidáme 2 PL kakaa, 200 gr. sek.ořechů, 5 tatranek (pomeleme je v obalech válečkem a pak vysypeme). Z hmoty tvoříme kouličky, máčíme v čokoládě a ukládáme do košíčků. Necháme v chladnu.


Terko, v tech nugatovych kulickach myslis 1 cele kakao jako fakt jednu celou krabicku normalniho kakaa? neni to moc? Diky
Miau
Miau
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát 19. čer 2009 8:50:24

Re: Cukroví

Příspěvekod TRZ04 » ned 19. pro 2010 16:37:58

Není to moc. Je tam fakt celé kakao. Já doufám, že nedělají taky nějaké mega balení kakaa. Moje kakao mělo 100 gramů. Před chvílí jsem je strkala do lednice na zchladnutí, zítra budu koulet.
Ještě technická...dřív jsem to dělala na plotýnce v hrnci. Letos jsem zkusila rozehřát tuk v mističce v mikrovlnce a pak to toho nastrkat ty ostatní věci. Šlo to taky dobře, doufám, že mi normálně ztuhnou. :D
TRZ04
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 10. čer 2009 10:44:58
Bydliště: Žďár nad Sázavou/Hlinsko v Čechách

Re: Cukroví

Příspěvekod TRZ04 » ned 19. pro 2010 21:07:40

Tak hlásím, že to ztuhlo, takže *thup*
TRZ04
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 10. čer 2009 10:44:58
Bydliště: Žďár nad Sázavou/Hlinsko v Čechách

Re: Cukroví

Příspěvekod barunka00 » pon 20. pro 2010 9:40:37

a chutná to fakt aspon trochu jako nugát? jestli jo, udělam aspon trojtou dávku :-D :-D
Uživatelský avatar
barunka00
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 642
Registrován: úte 09. čer 2009 16:16:42
Bydliště: Blatná/Hradec Králové

Re: Cukroví

Příspěvekod TRZ04 » pon 20. pro 2010 12:35:41

No, asi jako nugát moc ne. Já nugát nejím a tohle mi chutná. Jsou to spíš kakaové kuličky. Taky jsem přemýšlela, proč se to jmenuje nugátové...Ale děláme je doma pod tím názvem od malička. Tak to zkus třeba jen z půlky dávky...je jich celekm dost, tak půlka bude na ochutnání stačit.
TRZ04
Stálý člen fóra
 
Příspěvky: 525
Registrován: stř 10. čer 2009 10:44:58
Bydliště: Žďár nad Sázavou/Hlinsko v Čechách

Další

Zpět na Vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron