Domácí kváskový chléb

Ano, i korálkářky musí něco občas sníst a protože chleba je základní potravina, podělím se s vámi o recept na kváskový chléb
Nejdřív jak jsem k němu přišla - pekárna, od které jsme si kupovali výborný chléb, bohužel zkrachovala a protože chléb z jiných pekáren, které byly v našem vesnickém obchodě k dostání, nestáli chuťově i trvanlivostí za nic, vzala jsem si od švagrové kvásek a začala si péct doma svůj...
Jak na to: v první řadě si musíte sehnat kvásek (existuje tzv. "kvásková mapa", kde si můžete vyhledat, zda je někdo ve vašem okolí, kdo by vám ho poskytl) nebo si ho založíte sami - doporučuji prozkoumat internet (http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id ... eni_kvasku)
Když už máme kvásek:
1. navečer do mísy s kváskem přidáme 1 hrnek žitné mouky a 1 hrnek vlažné vody, zamícháme, necháme 3 hodiny na vzduchu a pak dáme do lednice
2. ráno kvásek rozdělíme - polovinu vrátíme do lednice, polovinu dáme do velké zadělávací mísy
3. do mísy k polovině kvásku přidáme 3 hrnky žitné mouky, 4 hrnky pšeničné nebo pšeničné chlebové mouky, 3 hrnky vlažné vody, 4 lžičky soli, 4 lžičky kmínu (já dávám 2 lžičky celého a 2 lžičky drceného) a semínka (dýňové, slunečnicové, lněné) pokud máte rádi, a je to lepší (dávám od oka
4. zamícháme (dá to docela fušku, je toho hodně, do robota to radši nedávám abych ho nezavařila
) - vznikne lepivější těsto
5. olejem si vymažeme 2 obdélníkové formy (např. na biskupský chlebíček), těsto rozdělíme na poloviny, naplníme do forem a mokrýma rukama uhladíme
6. přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 5,5 - 6 hodin
7. pečeme v troubě vyhřáté na 200° asi hodinu (do trouby dáme misku s vodou)
HOTOVO
je výborný, už jiný nejíme
a takhle to asi vypadá (je vláčný, s křupavou kůrkou nahoře)



Jak na to: v první řadě si musíte sehnat kvásek (existuje tzv. "kvásková mapa", kde si můžete vyhledat, zda je někdo ve vašem okolí, kdo by vám ho poskytl) nebo si ho založíte sami - doporučuji prozkoumat internet (http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id ... eni_kvasku)
Když už máme kvásek:
1. navečer do mísy s kváskem přidáme 1 hrnek žitné mouky a 1 hrnek vlažné vody, zamícháme, necháme 3 hodiny na vzduchu a pak dáme do lednice
2. ráno kvásek rozdělíme - polovinu vrátíme do lednice, polovinu dáme do velké zadělávací mísy
3. do mísy k polovině kvásku přidáme 3 hrnky žitné mouky, 4 hrnky pšeničné nebo pšeničné chlebové mouky, 3 hrnky vlažné vody, 4 lžičky soli, 4 lžičky kmínu (já dávám 2 lžičky celého a 2 lžičky drceného) a semínka (dýňové, slunečnicové, lněné) pokud máte rádi, a je to lepší (dávám od oka

4. zamícháme (dá to docela fušku, je toho hodně, do robota to radši nedávám abych ho nezavařila

5. olejem si vymažeme 2 obdélníkové formy (např. na biskupský chlebíček), těsto rozdělíme na poloviny, naplníme do forem a mokrýma rukama uhladíme
6. přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 5,5 - 6 hodin
7. pečeme v troubě vyhřáté na 200° asi hodinu (do trouby dáme misku s vodou)
HOTOVO

je výborný, už jiný nejíme
a takhle to asi vypadá (je vláčný, s křupavou kůrkou nahoře)
