Korálkování pro babičky

Obecná diskuze o korálcích a korálkování

Korálkování pro babičky

Příspěvekod Ála » čtv 13. srp 2009 9:16:51

Zdravím všechny korálkářky a prosím o radu.
Jedna moje kamarádka pracuje v domově důchodců a jejím úkolem je vlastně vymýšlet pro tamnější babičky různé aktivity.
Kromě různých společenských her taky rukodělné práce apod. Už je z toho trochu zoufalá, protože jednak má potíže s tím, aby to odsouhlasilo vedení a jednak taky babičky jen tak něco nebaví. (Prý mělo úspěch asi jen pletení košíků a věnců z takových těch papírových ruliček.)
Ale do budoucna by potřebovala nějaké projekty na Vánoce apod., a vzpomněla si na mě a obrátila se na mě s prosbou o radu.
Mám několik nápadů, co by možná šly (třeba takové ty hvězdy, co se jen navlečou korálky na drát a konec se zatočí), ale řekla jsem si, že hodím dotaz sem, třeba i některá tady s tím už máte nějaké zkušenosti nebo tak...?
Návodů a schemat mám doma tuny, jde mi hlavně o nějakou ideu, aby to mohly dělat staré babičky, bavilo je to a moc se u toho nerozčilovaly ;)
Buď nějaké vánoční dekorace nebo i jednoduchá bižu.
Vítám každý nápad.

A pokud někdo ví, kde sehnat levné korálky na tyto aktivity...?
Ála
Stálý člen fóra

Úroveň: Pokročilý, stále se učící a žasnoucí

Re: Korálkování pro babičky

Příspěvekod arago » čtv 13. srp 2009 10:44:48

A co se podívat na levné korálky se Smržovky?Na hvězdy by nevadilo že je to třeba 2 nebo 3 jakost.
arago

Příspěvekod lenika » čtv 13. srp 2009 11:53:00

Nemám osobní zkušenost, ale myslím si, že korálky a babičky moc nejdou dohromady - hůř vidí a v prstech už taky nemají ten cit co dřív.
Před lety jsem byla na praxi na obecním úřadě, kde mě na jeden den šoupli do kanceláře našeho místního domu pro seniory (nevím, co přesně to je) a tam jsem se nachomítla právě u takové "kreativní hodinky". Babči vybarvovaly windowcolorkama kontury, které jim předem připravila sestra (nebo prostě ta paní, co jim tam pomáhá) a i u toho se některé trochu rozčilovaly a některé ani tohle vůbec dělat nemohly, protože je z toho mačkání tubiček brněly ruce. A to nebyly žádné roztřesené stařenky neschopné samostatného života. Takže si úplně nedovedu představit, jak by navlékaly korálky... Asi by to musely být opravdu jednoduché nenáročné věci - napadá mě vyrábění náramků a náhrdelníků z dřevěných korálků, které mají větší dírky, ale zas nevím, jak by se babičkám taková bižu zdála nositelná...
lenika

Příspěvekod Otylka » čtv 13. srp 2009 14:53:45

No já mám babičky 50- 82 leté a jde jim to docela pěkně.Navlékáme šňůrky a i ty více starší ušijí náramek-tedy jednoduchý a hned si k němu seženou kupce.Někdy se nedostane ani na jejich rodinu.A nadšený jsou z toho velice ale chce to více času.Nejpracovitější jsou ty 70 a více let.Děláme pro charitu. *sew*
Otylka

Příspěvekod Adriana » čtv 13. srp 2009 18:41:42

Ja vediem kurz v lige proti rakovine , a mám tam okolo 15 babičiek - sem tam aj mladšie , ale priemerný vek tak 60 . Zo začiatku som mala strach čo tam s nimi budem robiť , ale musím ich pochváliť . Naozaj sú moc šikovné , dokonca niektoré zvládli aj peyot . Najdedšej pracujú z lankom , a ešte oblubujú pameťový drôt na náramky , a ani rokail im nerobí problém. Bez problémov zvládnu takéto jednoduché . Akurát niektorím musím pomáhať so zapínaním .
http://bizuteria.weblahko.sk/5-krk-lanko/ll25.jpg
http://bizuteria.weblahko.sk/5-krk-lanko/ll24.jpg
http://bizuteria.weblahko.sk/5-krk-lanko/ll8.JPG
Adriana

Příspěvekod Sněhurka » pát 14. srp 2009 9:33:36

Já mám doma spoustu nepotřebných korálků. Je to všechno přebraná ramš mačkanice - kuličky i tvary. Ráda je daruji. Pokud by byl zájem, tak mi napiš SZ a nějak se domluvíme.
Sněhurka
Borkyně měsíce |

Příspěvekod Ála » pát 14. srp 2009 14:44:07

Díky, já se poptám.
Musím to s tou kámoškou dořešit, jestli teda do toho fakt půjde :)
Ála
Stálý člen fóra

Úroveň: Pokročilý, stále se učící a žasnoucí

Příspěvekod Eka » čtv 14. led 2010 11:26:59

Pracuju se seniory, z korálků děláme:
- jednoduché navlékání náhrdelníků,
- náramky z paměťového drátu (zakončuje ergoterapeut),
- vánoční ozdoby - jednoduché hvězdičky (takové ty, kdy se navlékají korálky na koupenou hvězdičku z drátu).
Samozřejmě to ale zvládají jen ti nejšikovnější, kteří mají dobré oči a netrpí třesem ruky.
Teď uvažuju, že by se ještě daly navlékat dřevěné korálky, třeba na lanko s tím, že zapínátko by přidělal ergoterapeut. Zkoušela jsem teď pár takových jednoduchých náhrdelníků s tříletým synem a šlo mu to parádně, tak proč by to nezvládli klienti v domově důchodců.
Eka

Příspěvekod Jarmilenka » stř 03. úno 2010 12:29:34

čauki. Asi nejlevnější korálky - rokajl (nevím jestli ty babičky na to uvidí) mají na netu http://www.stoklasa.cz
Sehnat půl kila za cca 70,-Kč je myslím docela fajn!
Jarmilenka

Příspěvekod raficka » stř 03. úno 2010 12:52:52

Jestli k tomu něco můžu říct,z vlastní zkušenosti....mám mentálně postiženou neteř,která k nám často jezdí,je jí 30 r a má myšlení asi jako 4leté dítě /dle lékářů/,navíc má špatnou motoriku,špatně mluví...je u ní dobrý,že ji baví něco tvořit,tak když vždy přijede,tak vyrábíme dárky pro někoho a nejraději dělá z korálků,ona když občas chodí do "školy" tak tam navlíkají hlavně rokajl,samozřejmě,že jim to dýl trvá ale zlepšují si prý tím motoriku !! Nejraději má,že ji dám drátek,na který navlíká rokajl,já ji řeknu,jakej asi kousek navlíkne,já to pak zatočím nebo protáhnu větším korálkem a zas pokračuje...tak uděláme jednoduché kytičky nebo ptáčky,má z toho velkou radost i ti obdarovaní ! Navlíkání na ten drátek je pro ni snadnější,bude záležet v jakém zdravotním stavu budou ty babičky,myslím,že tam budou i schopnější.
raficka

Zpět na Korálky obecně