Je to hnus a je mi to líto. Ale jedinou účinnou věc, kterou mi poradil tatík již v dětství je "Když ti někdo ublíží, tak mu ubliž mnohem víc, aby se mu odnechtělo."
Se šikanou jsem se setkala na vlastní kůži, ale v obou případech jen proto, že jsme hrála podle pravidel a byla ta hodná, co si nezačíná, co si jako nevšímá...jakmile jsem přešla do protiútoku a udělala těm lidem ze života peklo na kolečkách, tak jsem měla klid a žila si po svém.
Jediná věc, co naprosto nefunguje je psycholog. Moje zkušenosti říkají, že nikdo z nich mi nikdy neporadil žádnou konstruktivní radu, sedí, čučí, dělají si poznámky a celkově jsou k ho.nu stejně jako linka domácího násilí

Například v momentě, kdy ho uvidíš jakoby vyprskni smíchem, který chceš jakoby maskovat, aby si nevšiml. Takového suveréna, co šikanuje relativně slabší to naprosto rozhodí, protože má nulové sebevědomí a půjde se kontrolovat, jestli nemá rozepnutý buntek, zubní pastu na obličeji a podobně. Dávej mu najevo, že je směšný a komický. V jeho přítomnosti si ho představuj na hajzlu, jak tlačí, až mu lezou oči z důlků. Zkrátka dosáhni toho, aby ses při pohledu na něj pobaveně usmívala a nikdy neměla daleko k otevřenému smíchu. Dále se pokus navodit dojem, že kdykoliv budeš s někým hovořit a on se vyskytne v dohledu, že mluvíš o něm a navíc je to něco děsně směšného(když bude přicházet, tak ztišuj hlas, zakrývej si pusu, zmlkni a odejdi a hlavně se celou dobu hodně usmívej a nebo hihňej i kdybys mluvila o počasí nebo houskách v krámě). Jestli se pak zeptá toho, s kým jsi mluvila a ten to popře - tím líp - bude si jistý, že jsi mluvila o něm. Takovým jednáním mu rozhodíš sandále a zároveň neuděláš vůbec nic proti jakémukoliv řádu či zákonu. Budeš-li důsledná - bude se ti vyhýbat a v tvé přítomnosti bude proklatě nervózní.