zajímavé knihy ke čtení

Volný pokec na libovolné téma

Re: zajímavé knihy ke čtení

Příspěvekod Mayim » čtv 12. srp 2010 17:30:16

po hodně dlouhé době jsem vyhlásila dobrovolný návrat k povinné četbě a zjišťuju, že to má něco do sebe. A v tuhle chvíli čtu Quo vadis...
Jestliže já nejsem pro sebe, kdo je pro mě? A když jsem jenom pro sebe, co jsem? A jestliže ne nyní, pak kdy?
Mayim
Stálý člen fóra

Úroveň: věčný mírně pokročilý... kritika vítána :-)

Příspěvekod Balley » čtv 12. srp 2010 19:54:33

Mayim píše:po hodně dlouhé době jsem vyhlásila dobrovolný návrat k povinné četbě a zjišťuju, že to má něco do sebe. A v tuhle chvíli čtu Quo vadis...

Taky jsem vytáhla seznamy, které mám ještě z gymplu a chci začít vše pročítat. Do čtenářáku jsem psala na rychlo jen obsahy (asi jako každý) a četla vždy jen to, co jsem měla přednášet jako referát. Je to moc dobrej nápad!
Balley

Příspěvekod Kerolajna » čtv 12. srp 2010 23:53:02

Neil Gaiman! Nikdykde je jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec, ale Kniha hřbitova, Hvězdný prach a Koralina jsou taky geniální.
A Zeměplocha taky, samozřejmě. Miluju díly s Hlídkou, ale i třeba Malí bohové a Otec prasátek jsou super.
Jinak z těch současnějších domácích věcí rozhodně celá edice Fresh, konkrétně tituly Cempírek - Rafinerie, Hvorecký - Plyš nebo Šrámková - Hruškadóttir. U posledně jmenované knížky jsem brečela jak šílená, je to kraťoučký, ale... :)
A podle mě nádherná a výjimečná knížka je Paměť mojí babičce od Petry Hůlové. Ve 22 letech napsat něco takovýho...
No a teď se chystám na knížku Ubožáci od čínské autorky Yiyun Li - v září se zapisuju na studium čínštiny, tak začínám i s literaturou. :D
Jsem odmalička knihomolka, myslím, že bych se tu dokázala rozepsat na celý stránky, ale je už dost pozdě na nějaký elaboráty, no třeba se někdo inspirujete v mým užším výběru. :)
Kerolajna

Úroveň: Středně pokročilá, konstruktivní kritika vítána :)

Příspěvekod Mayim » pát 13. srp 2010 13:11:57

Ano, znám ten stav, kdy člověk začne se studiem čehokoli (hlavně jazyka + reálií) a okamžitě začne načítat i literaturu s tím spojenou... Takhle jsem na střední uvažovala o studiu ruštiny (knihovnicí na SŠ navíc byla bývalá češtinářka/ruštinářka, takže mi některé knížky půjčovala i ze svých zásob), pak jsem se vrhla na VŠ studium Blízkého východu a v překladech jsem začala načítat hlavně arabskou literaturu, k izraelské jsem se dostala až později díky poměrně akčním učitelům hebrejštiny (vydrželo mi to doteď; doporučuju knížku A. B. Jehošuy "Milenec", vyšla loni i v češtině) a tak nějak odjakživa se se mnou táhne zájem o polštinu (k literatuře se dostávám postupně a spíš až v poslední době)...
Jestliže já nejsem pro sebe, kdo je pro mě? A když jsem jenom pro sebe, co jsem? A jestliže ne nyní, pak kdy?
Mayim
Stálý člen fóra

Úroveň: věčný mírně pokročilý... kritika vítána :-)

Předchozí

Zpět na Pokec