Domácí pekárna - ano či ne?

Volný pokec na libovolné téma

Domácí pekárna - ano či ne?

Příspěvekod regi.m » úte 27. říj 2009 10:33:21

Měla jsem možnost několikrát ochutnat chleba z domácí pekárny. Žádný jiný chleba se tomu nevyrovná. Chtěla bych koupit pekárnu do domácnosti na vánoce, ale... znáte ten pocit, když si něco koupíte (cokoli), třeba jen proto, že jste v počátku nadšení, že je to možná i trochu módní, ale pak zjistíte, že Vám daná věc doma jen tak leží...? ...To bych nechtěla.
Můžete napsat své zkušenosti?
Co se týče typu, při případném výběru, čím jste se řídily?
Tak z informací vím, že jsou pekárny s jedním hákem, nebo se dvěma, pak podle velikosti chleba, pak kolik programů má pekárna a jak lze odložit start pekárny, záleží ještě na něčem jiném, pominu-li design, barvu apod.?
Předem díky za Vaše názory, zkušenosti, rady, doporučení ;) .
regi.m

Re: Domácí pekárna - ano či ne?

Příspěvekod jilinka » úte 27. říj 2009 11:42:46

mám ji od asi dubna 2009 a zatím stále nadšeně peču semínkový chleby...
vybírala jsem - dle zkušenosti některých známých - aby měla 2 háky, že se těsto líp promíchá. Ale zas je to kráva veliká, což ta jednoháková je taková šikovně menší...
Každopádně nedoporučuji tu mou (Moulinex) protože Moulinexky narozdíl od ostatních neumí zároveň hřát i míchat... a to mě diskvalifukuje ze závodu o dělání odpalovaného těsta. Jinak jsem ale velmi spokojená (ale to odpalované těsto mě fakt štve, věnečky jsem opravdu chtěla zkusit)
Taky bych se po zkušenostech s tou svou dívala i po hlučnosti, pokud je to někde uvedeno... ta naše je poměrně hlasitá při míchání... ale v zásadě mi to nečiní problém.
jilinka

Příspěvekod setapouch » úte 27. říj 2009 12:17:08

Aha! to mě taky zajímalo...pekárnu ještě nemám, ale chystám se koupit...pročítám testy a hodnocení uživatelů a povětšinou si všichni stěžují na totéž, co Jilinka...a ještě na to, že při míchání nejde přisypávat třeba semínka, že po dopečení je chleba světlý a nejde přidat čas na pečení ( leda znova, až pekárna vychladne)...tak mám vyhlídnutou tuhle http://www.mojepekarna.cz/unold-68415...není zrovna z nejlevnějších, ale má nejvíc kladných ohlasů
Furt se něco děje...
http://www.vrbabinka.cz
setapouch
Borkyně měsíce |

Úroveň: pokročilý student, dobře míněné rady a kritiky se přijímají

Příspěvekod Monna » úte 27. říj 2009 13:05:41

No, já jí mám asi dva roky, myslím moulinex, typ si nepamatuji. Zpočátku jsme pekli pořád a různé druhy chleba, pak ti to přestane chutnat a chvíli jíš kupované a pak zas znova, teď mám zrovna pečící období.. takže pokud na ní máš doma místo, rozhodně si jí pořiď.
Monna
Stálý člen fóra

Příspěvekod jilinka » úte 27. říj 2009 13:13:08

dělám v ní i výborné těsto na pizzu, ale koukni na diskusi na dámě o pekárnách, tam je spousta rad, receptů, i zkušeností s jednotlivýma pekárnama... teď Ti bohužel nemůžu hodit odkaz na diskusi, protože máme v práci diskuse na dámě zakázaný a nedostanu se tam, ale večer, jestli si vzpomenu, bych ti to tam hodila... mají i samostatnou stránku http://domacipekarny.dama.cz/diskuse.php a hele, tam kupodivu i můžu :D
jilinka

Příspěvekod Sigel » úte 27. říj 2009 14:53:00

My máme pekárnu se dvěma háky, je to ETA, ale typ nevím. Kupovala se podle testu pekáren v časopise Apetit a je naprosto boží !!! Taky máme vlny, jak psala Zlatovláska, kdy je chuť na domácí chleba, a pak zase na kupovaný (ty domácí chleby jsou takové napufané, takže časem mi začne chybět ta hutnost kupovaných). Ta naše pekárna má dokonce fázi, kdy z ní můžeš ty háky vyndat, takže v chlebu nejsou díry. Svého času to byl unikát, ale to už je nějaký ten rok, takže vývoj určitě pokročil. Každopádně domácí pekárnu doporučuju!
Pokud se budete na mínusy ve svém životě dívat přes vztyčený prostředníček, budou vypadat jako plusy.
Můj blog: http://sungardenkoralky.blogspot.com/
Pinterest: http://www.pinterest.com/sungardenmk/my-bead-creations/
Sigel
Borkyně měsíce ||||

Úroveň: Věčný student

Příspěvekod Lejana » úte 27. říj 2009 15:06:35

Domácí pekárnu určitě ano, můžu jen vřele doporučit. Já sama ji mám už asi devět let, ta první byla tuším značky Professor a bez problémů šlapala asi šest let a to jsem v ní dělala občas věci. :lol: Myslím, že značka není až tak důležitá, dobré je vědět, jaké programy ti ta která nabízí, já v ní dělám i marmelády a vypracovávám v ní i nepravý marcipán na dorty.
Dobré je i to současné míchání s ohřevem a hlučnost je taky důležitá, zvlášť pokud budeš péct v noci, jako já. Pro mě je důležitá i možnost odloženého startu pečení, když peču v noci na druhý den ráno, kdy vstávám do vonící kuchyně s čerstvě upečeným chlebem. Taky je dobrý program samostatné míchání, kdy ti pekárna jen těsto vypracuje a ty ho dál zpracuješ podle sebe, já tenhle program používám zrovna na ty potahové hmoty na dort, kde to za mě oddře pekárna. A samozřejmě zvukový signál, který tě upozorní, že zrovna teď je nejvhodnější doba na přidání semínek a jiných ingrediencí.
Co se týče velikosti, záleží spíš na tom, kolik je vás doma, nás je pět, tak mám velikou na 1300g, ale pokud jste třeba jen dva, stačí jednoháková, těsto zpracuje stejně dobře jako dvouháková.
Lejana
Stálý člen fóra

Úroveň: pokročilá, ale pořád se mám co učit a učím.....

Příspěvekod eriana » úte 27. říj 2009 21:40:09

Já si ji koupila a zrovna dnes mi ji přivezli, zítra budu testovat, tak uvidíme...
eriana

Úroveň: pořád a pořád se učím

Příspěvekod Winterie » úte 27. říj 2009 22:49:14

Já si jí koupila s velkym nadšením, upekla v ní chleba protože přítel je chlebovej a když ho ochutnal, zjistil že to prej jíst nebude takže leží leží a leží. Navíc směs do toho je celkem drahá takže koupit chleba za 30,- v Globusu kerej je za barákem nebo naproti v Tescu je dycky jednodušší. Jinak mám Profesor s dvouma míchátkama a odpalovaný těsto dělám v pohodě ponornejma metličkama od ETA kerý se téměř nezastavěj a vřele je doporučuju na jakýkoliv míchání, šlehání a pasírování a mixování.
Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl.
A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Jan Werich
Winterie

Úroveň: ta co nic neumí ale do všeho kecá

Příspěvekod jilinka » úte 27. říj 2009 23:50:41

no, směs jsem měla jen dvakrát, když jsem ji dostala od dědy ... jinak míchám vlastní těsto a nejdražší jsou na něm ty semínka, co tam s oblibou sypu... Takže mě kilový chleba stojí cca 15 Kč? Když ho celá nadšená upeču a ptám se manžela, jak mu chutná, vždycky prohlásí : "No, normální chleba!" Což chápu jako vysoce pochvalné sdělení, protože přestal kupovat i chleba v obchodě. Semtam pro změnu nějakej koupíme, ale velmi zřídka. Řekla bych, že tak z 90% jíme chleba z pekárny a zbytek jsou rohlíky nebo chleba z obchodu. I když na rohlíky se už taky chystám, zatím ale nějak nebyl čas a navíc - v troubě se mi častěji peče spíš Fimo nebo Cernit než něco k snědku
jilinka

Příspěvekod Moirain » stř 28. říj 2009 10:20:11

winterie dej pekárně ještě šanci, zkus směsi z Lidlu, kilová stojí 34 korun, jsou na dvě dávky (takže náklady na víc jak 3/4 kilový bochník jsou asi 17,5 i s elektrikou), zatím jsem vyzkoušela 3 z 5 druhů a všechny strašně moc dobré a to jsem na pečivo dost náročná a když si budeš míchat sama, tak je to ještě o hodně levnější, tam jsem zatím nepostoupila
Moirain

Příspěvekod crazzi » stř 28. říj 2009 11:23:16

Pekárnu rozhodně ano!
Peču spíš ze směsí, kupuju v německu, kde půlkilová stojí cca 10Kč a jsou výborné, občas přihodím nějaké semínka, olivy, nebo třeba uzené apod..
A krom chleba jak už tu holky psaly se v ní dá vyvádět hromada jiných věcí, umí úžasně vypracovat a nechat vykynout kynuté těsto, já z ní miluju mléčnou rýži, parádní je třeba na sekanou, někdo v ní dělá puding atd atd., na netu je toho moc...
crazzi

Příspěvekod janna » stř 28. říj 2009 16:34:26

Já mám pekárnu už skoro rok, u nás doma se nezastaví, peču téměř každý den. Směsi kupuju jen výjmečně. Našla jsem si recepty na diskusi na Dámě, jak psala Jilinka a není potřeba směsi kupovat. Peču dětem hodně i mazanec, nebo si jen nechám vymísit těsto na buchty, rohlíky nebo knedlíky. Já na ni teda nedám dopustit. Mám Domo-Bielmeier B 3955. Nás je doma pět, tak jsem chtěla velkou a tahle má výhodu, že má ještě navíc formu na dva malé chlebíky - to jsem ale zkoušela zatím asi 2x, když děti nebyly doma - upekla jsem zároveň mazanec i chleba.
janna

Příspěvekod ridaska » stř 28. říj 2009 22:17:25

Ahoj, my máme pekárnu už skoro dva roky a od té doby se téměř nezastavila. Máme klasika ETU se dvěma háky. Je dobrá. Pečeme jak bílý, tak tmavý celozrnný chléb z vlastního receptu. Směsi jsou moc drahé. Záleží za kolik koupíš celozrnnou mouku, hladká je cenově tak akorát. Chleba nám vyjde taky tak od 15 - 18Kč, a to mluvím o chlebu, který váží 1,1kg. U nás se peče každý den, a to jsme jen tři. Každý na svačinu, něco k večeři a chleba je pryč. Dokonce děvčata mohu prohlásit, že můj muž si pekárnu tak oblíbil, že chleba peče sám. Je sice fakt, že ho k tomu donutila okolnost, že já pracuji do 19hod a na přípravu svačin by potom bylo pozdě. Takže upeče a ještě mi nachystá svačinu do práce. Takže pekárnu jen doporučuji!!!!!!! *applause*
ridaska

Příspěvekod eriana » čtv 29. říj 2009 0:12:43

Tak upečeno... poprvé ze směsi, jen půlkilový chleba (jsme dva plus malé dítko), ale už je zbaštěn... Vypadá, že pekárna se u nás zabydlí rychle.
eriana

Úroveň: pořád a pořád se učím

Příspěvekod Ave » čtv 29. říj 2009 8:25:00

Už to bude skoro rok, co pekárku máme (Eta, dva háky, umí i marmeládu a škvarky) a rozhodně si nestěžuju:-). Směsi si míchám sama. Ale co je brutální: nastavit pekárnu přes noc a ráno ta vůně - nejde nevylézt z postele :-)
Ave

Příspěvekod Otylka » ned 01. lis 2009 16:51:30

Taky jsem šťastná majitelka již druhé pekárny.První LG jsem měla asi sedm roků ale rozbila se ložiska,jinak byla výborná.Asi před rokem jsem si koupila Moulinex XXl.je dobrá ale ta první byla kvalitnější ale taky dražší.Pekárnu doporučuji ,už bez ní neumím ani zadělat na knedlíky v ruce br...........
dělám tam snad všechno.Chleba ,vánočky,sekanou,nákyp,marcipán no prostě skoro všechno. *thup1*
Otylka

Příspěvekod regi.m » pon 02. lis 2009 6:54:40

Holky, všem Vám moc děkuji. Tak pekárna bude, a ještě možná dřív než na vánoce, ať už to pak doma voní chlebem :) . Díky za postřehy, do seznamu požadavků jsem připsala nějaké další, tak uvidíme, jestli tak dokonalá pekárna vůbec existuje *rofl1* .
Šmarjá, už se na ni tak těším, ale co na ni, na ten chlebík *jump* .
regi.m

Příspěvekod jusnina » stř 04. lis 2009 12:52:58

taky se připojuju k chvále na pekárny. Máme moulinex xxl a jsem totálně spokojená. Zkoušela jsem tam i marmeládu, jen dětská kaše se nepovedla. Jste všechny holky šikovný, tak umotání vlastních houstiček není problém.Proto doporučuju tenhle recept i s fotonávodem http://www.baby-cafe.cz/modules.php?nam ... ic&t=11279 Každá návštěva je vyžaduje a pravidelně peču z dvojité dávky i když jsme sami doma.
jusnina

Příspěvekod regi.m » stř 04. lis 2009 13:48:36

jusnina píše:taky se připojuju k chvále na pekárny. Máme moulinex xxl a jsem totálně spokojená. Zkoušela jsem tam i marmeládu, jen dětská kaše se nepovedla. Jste všechny holky šikovný, tak umotání vlastních houstiček není problém.Proto doporučuju tenhle recept i s fotonávodem http://www.baby-cafe.cz/modules.php?nam ... ic&t=11279 Každá návštěva je vyžaduje a pravidelně peču z dvojité dávky i když jsme sami doma.

Takový recept a ještě s obrázkem.... to je hřích to tu dávat *rofl1* .
regi.m

Příspěvekod jusnina » stř 04. lis 2009 14:15:22

Já vim. Ať nejsme tlustý jenom my :mrgreen: Tyhle houstičky jsou totiž prudce návykový, bacha na to. Jen takový detail - nezapomenout na háky. Po posledním mytí jsme nechala háky na odkapávači a nějak si toho nevšimla. Pekárnička si krásně hučela jak se zaplo míchání a když jsem po hodině a půl přišla že umotam housky, nestačila jsem se divit. Ty pahejlky to fakt nezvládly :twisted:
A mimochodem, když jsem zrovna doma, nebo to není v noci, vyndám háky po posledním míchání (namoučenýma rukama podhrábnu těsto) a chleba pak má místo megaděr jenom malinký ďourky.
jusnina

Zpět na Pokec